Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A héten ülésező ECB-től nem várnak nagy tűzijátékot a piaci szereplők, a kamatokon várhatóan nem változtat az európai jegybank, s inkább az ülést követő tájékoztatóból próbálják majd meg kiolvasni, mikor és milyen ütemezéssel érhet majd véget az európai kvantitatív lazítási program. A jelenlegi ütemezés szerint az ECB havi 30 milliárd euró értékben vásárol eurozónás kötvényeket, s a mostani információk szerint a program ebben az ütemben szeptember végéig tarthat, majd utána fokozatosan kivezethetik azt az év végéig.

A program megszűnésével kapcsolatos várakozásokba azonban a jelek szerint bekavarhatott az Európa és az Egyesült Államok között elmélyülő konfliktus a protekcionizmussal kapcsolatban - hívja fel a figyelmet összefoglalójában a Bloomberg.

Az ECB várhatóan fenntartja majd várakozásait az erős és széleskörű gazdasági növekedésre vonatkozóan. Azonban mindaddig, amíg a kereskedelmi háború veszélye el nem hárul és a vártnál gyengébb makroadatok sorozata meg nem szűnik, várható, hogy a bank eltolja fontos döntéseit a monetáris politika jövőjéről - mondta a hírügynökségnek Kristian Toedtmann, a DekaBank közgazdásza.

Erre kell figyelni

Az ECB kormányzótanácsa az elmúlt hónapokban már változtatott közleményei nyelvezetén, a márciusban már kikerült belőle egy fontos utalás, amely szerint a kilátások kedvezőtlenebbé fordulása esetén kiterjeszthetik az eszközvásárlási programot. A következő ilyen változást a Bloomberg által megkérdezett elemzők júniusra várják, ez például az inflációs várakozások alakulására vonatkozó hivatkozás elhagyása lehet.

Most azonban ezt az újabb lépést már csak az elemzők fele várja, ami jelentős csökkenés az előző felmérésben tapasztalt 80 százalékhoz képest. Az előző felmérés még az acéltermékek extra vámjának amerikai bejelentése előtt készült.

A felmérés szerint a többség júliusra várja, hogy az ECB bejelenti az eszközvásárlási program pontos végső dátumát, júniusi közlésre már csak 36 százalék számít a korábbi 46 százalék után.

Nagyon óvatos lesz az ECB

Az ECB nagyon óvatosan fog kommunikálni, mindenképpen el akarja majd kerülni, hogy nem kívánt mértékben szigorodjanak a monetáris kondíciók a várakozások miatt. Ugyanakkor most, hogy a defláció veszélye egyre kisebbnek tűnik, indokolatlan lenne az eszközvásárlási program meghosszabbítása - mondta Annamaria Grimaldi, az Intesa Sanpaolo közgazdásza.

A mostani várakozások szerint a harmadik negyedévben az ECB még összesen 35 milliárd euró értékben vásárolhat eszközöket a program keretében úgy, hogy a havi 30 milliárdos ütem októberben 15, novemberben, decemberben pedig 10 milliárd euróra csökken. Ezzel az ECB mérlegfőösszege hajszállal 2600 milliárd euró alatt torpanhat meg. Két évig azonban még nem fog csökkenni, mivel a bank a lejáró kötvényekből befolyó összeget várhatóan újra befekteti. (Ezt a fajta újra befektetést kezdte el a Fed tavaly ősszel leállítani).

A rekordmélységben tanyázó európai kamatok azonban még ezután is itt maradhatnak. A piac jelenleg jövő év második negyedévére várja azt, hogy a most mínusz 0,4 százalékon álló irányadó betéti ráta mínusz 0,2 százalékra emelkedik.

Képünk forrása: AFP photo/Daniel ROLAND

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!