A rubel elérte a 69,42-es árfolyamot szemben az amerikai dollárral. Az orosz fizetőeszköz legutóbb szeptember 12-én ért ennyire kevesett, YTD alapon nézve már 17 százalékos értéktelenedésben van. A csökkenésben kulcsfontosságú az olajár eddigi és várható esése, az orosz kulcsfontosságú export árfolyama, 2017 közepe óta a legalacsonyabb szintre esett - írja a Reuters.

Oroszországban a visszafogott karácsonyi és újévi ünnepek, amelyek december 31-től 9-ig tartanak, általában szintén negatív hatást gyakorolnak a rubelre, mivel a piaci szereplők hajlamosak a kockázatosabb eszközökkel szembeni kitettség minimalizálására.

Az orosz valuta árfolyama 0,8 százalékkal 78,85-re csökkent az euróval szemben.

Rövid távon a rubel a dollárhoz viszonyítva 68,5 és 69,5 között változik majd a Nordea Bank elemzői szerint.

Az orosz részvényindexek emelkedtek.

Korábban a gyengülő orosz pénz és az emelkedő olajárak repítették az ország gazdaságát. Az orosz költségvetést 30 dolláros olajárfolyamra tervezték, viszont ha ez alá a szint alá esne a kereskedés, akkor komoly bajba kerülhet az orosz büdzsé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!