A részvénypiac heti forgalma 47,79 milliárd forint volt az előző heti 50,44 milliárd forint után, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek.

A hét eseményei közül kiemelendő, hogy a monetáris tanács a keddi kamatdöntő ülésen a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatszinteken. A negyedévenként meghatározott, kiszorítandó likviditás mértékét 200-400 milliárd forintban határozták meg a harmadik negyedévre, mely 100 milliárd forinttal alacsonyabb a második negyedévinél. Ezzel lényegében lassítanak az óvatos monetáris szigorítási folyamatban - mutat rá elemzésében az Equilor, melyet az MTI szemlézett.

A jegybank a héten megjelent friss Inflációs jelentésében megemelte az inflációs és a növekedési prognózisait is, ami az Equilor szerint arra utal, hogy nem fognak sietni a kamatemelésekkel, hosszú ideig tolerálhatnak a célszintnél magasabb inflációt, ami még a toleranciasávon belül mozog. Az idén 3,2 százalékos, jövőre 3,4 százalékos, 2021-ben 3,3 százalékos inflációt vár az MNB.

A tőzsdei események közül kiemelik, hogy megkezdte a Mol követését a VTB Capital, amelynek elemzője 3500 forintos célárfolyamot határozott meg, tartási ajánlás mellett. A szakértő rövid távon nem lát árfolyamot érdemben befolyásoló katalizátort, úgy véli, az új vegyipari beruházások korlátozott profittermelő képessége fékezi a részvényárfolyam érdemi emelkedését. A magyar olajtársasággal kapcsolatos további hír, hogy megvásárolta a Magyar Gáz Tranzit 100 százalékos tulajdonrészét a magyar államtól 38 milliárd forintért, a társaság a magyar és a szlovák gázhálózatot összekötő vezeték üzemeltetéséért felel.

A CIG Pannónia a Konzum-Opus fúzió következtében kivezeti könyveiből a Konzum-részvényeket, melyek bekerülési értéke 300 forint. A tranzakció az CIG Pannónia idei éves eredményét várhatóan 1,35 milliárd forinttal csökkenti.

Az Autowallis részvényeivel június 25-től a prémium kategóriában kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén, az átsorolást a kibocsátó kezdeményezte.

A héten az OTP-részvények ára 3,83 százalékkal csökkent, pénteken 11 300 forinton zárt a bankpapír, heti forgalma meghaladta a 28,19 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 2,15 százalékkal nőtt, a hét utolsó kereskedési napján 5235 forinton zárt, heti forgalma közel 6,03 milliárd forint volt.

A Mol 1,48 százalékkal erősödött a héten, pénteken 3152 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 6,66 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom ára 1,08 százalékkal emelkedett a héten, pénteki záróára 421 forint volt, heti forgalma meghaladta a 714 millió forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4485,74 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 134,14 ponttal, 3,08 százalékkal magasabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!