A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,96 százalékos csökkenéssel, 39 762,67 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 16,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest - írja az MTI.

A várakozásoknál gyengébb harmadik negyedéves gyorsjelentés miatt a Mol árfolyama csaknem négy százalékkal esett. Elsősorban az olajpapír húzta le a hazai részvényindexet, bár az OTP is kisebb mínuszban zárt - mondta Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az M1-en.

A vezető papírok közül a legjobb napja a Magyar Telekomnak volt, több mint 1 százalékkal tudott erősödni, és jól teljesített a Richter is a hét utolsó kereskedési napján, árfolyama komolyabb forgalom mellett emelkedett - tette hozzá a szakértő.

Folytatódott a Mészáros Lőrinc-féle Opus kiemelkedő erősödése, a papír árfolyama pénteken is csaknem 15 százalékkal emelkedett, ezzel ismét történelmi csúcsára került, ahogy azt tette az elmúlt három kereskedési napon is. Pénteken az Opus 609 forinton zárt, míg egy hónapja még csak 231 forintot ért, az elmúlt egy évben legalacsonyabb ára 28 forint volt.

A Mol 130 forinttal, 3,94 százalékkal 3170 forintra csökkent, 4,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 40 forinttal, 0,37 százalékkal 10 675 forintra esett, forgalmuk 3,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,08 százalékkal 469 forintra erősödött, forgalma 347,1 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 18 forinttal, 0,27 százalékkal 6808 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,3 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3860,59 ponton zárt pénteken, ez 162,03 pontos, 4,38 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Vegyes zárás Európában

A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,26 százalék nyereséget, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,02 százalék veszteséget mutatott - írja az MTI.

A nem hivatalos adatok alapján az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,07 százalék nyereséget, a frankfurti DAX index 0,31 százalék nyereséget, a párizsi CAC-40 index 0,13 százalék nyereséget, a madridi IBEX-35 index 0,98 százalék veszteséget, a milánói FTSE MIB index 0,09 százalék veszteséget mutatott.

Pénteken elsősorban vállalati eredmény-beszámolók mozgatták az árfolyamokat az európai tőzsdéken. A harmadik negyedévi beszámoló időszakban a cégeknek már mintegy a fele megtette jelentését, kétharmad részt az elemzői várakozásoknak megfelelő, vagy felülmúló adatokkal.

Az Air France-KLM például a vártnál jobb harmadik negyedéves eredményt tett közzé, a többi légitársaságétól elmaradó hatékonyságú költségcsökkentési programja miatt azonban részvénye közel nyolc százalékkal gyengült.

A Societe Generale befektetési banki üzletágának nyeresége 15 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, a bank részvénye négy százalékkal esett.

Az autóipari részvények a legjobban szereplő papírok között voltak pénteken. Az ágazati mutató közel egy százalékkal emelkedett, jórészt a Renault több mint négy százalékos erősödésének köszönhetően. A francia állam bejelentette 4,73 százalékos Renault részesedésének eladását 1,2 milliárd euróért. Az állami részesedés ezzel 15 százalékra csökkent a francia autógyárban.

Az olaj ára kétéves csúcsot közelített meg pénteken. Oroszország csütörtökön jelezte, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők jövő márciusig tartó önkéntes termeléskorlátozási megállapodásának a hatályát szükség esetén meg lehetne hosszabbítani.

A Brent nyersolaj ára 0,58 százalékkal hordónként 60,96 dollárra, a WTI nyersolajé 0,40 százalékkal 54,76 dollárra emelkedett.

A dollár árfolyamának jót tettek a pénteken közzétett amerikai makroadatok. Az euró jegyzése 0,40 százalékkal 1,1611 dollárra csökkent - írja az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!