Az OTP Bank ma reggeli bejelentése szerint román leánybankja, az OTP Bank Romania S.A. adásvételi  megállapodást írt alá a National Bank of Greece S.A. tulajdonában álló romániai Banca Romaneasca S.A.-ban fennálló 99,28 százalékos tulajdonrész és a National Bank of Greece S.A. más leányvállalataihoz tartozó egyéb romániai kitettségek megvásárlásáról.

A  Banca  Romaneasca S.A. a román bankszektor 14. legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. Az akvizíció eredményeképpen az OTP Csoport romániai piaci részesedése mintegy 4 százalékra nő, ezzel a 8. legnagyobb szereplővé válik az országban.

A tranzakció pénzügyi zárására a 2018-as év elejéig kerül sor. Az OTP Bank 2004 óta van jelen Romániában, a legutóbbi akvizíció 2015-ben zárult le a Millennium Bank Romániával - emlékeztet bejelentésében az OTP.

Wolf László, az OTP Bank Kereskedelmi Bank Divíziójának vezetője szerint az újabb akvizíció azt bizonyítja, hogy az OTP stabil lábakon áll, tőkeereje és likviditása kiemelkedő, s a menedzsment elkötelezett a régiós jelenlét erősítése iránt. Amint a bejelentéshez fűzött kommentárban írja, az OTP akvizíciós stratégiája elsődlegesen azon piacokra koncentrál, ahol jók a növekedési kilátások, lehetőség nyílik az optimális piacméret elérésére, illetve a költség-szinergiák kiaknázására. A jelenlegi megállapodás fontos mérföldkő az OTP Bank Romania fejlődése szempontjából.

Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy az összeolvadás mindkét bank ügyfelei számára pozitív változást hozzon - mondta Wolf. Ez nem csupán a fiókok jobb elérhetőségét, hanem a szolgáltatási színvonal további növelését is jelenti. A tranzakció pénzügyi zárására, a szükséges hatósági engedélyek kiadását követően várhatóan a 2018-as év elejéig kerülhet sor. Természetesen a jövőben további tranzakciókra is sor kerülhet a román piacon az OTP Csoport részvételével, de erre csak a jelenlegi tranzakciót követő teljes és sikeres integrációt követően kerülhet sor - zárta szavait Wolf László a közlemény szerint.

A Banca Romaneasca 2016. év végi mérlegfőösszege alapján mintegy 1,62 százalékos piaci részesedésével Románia 14. legnagyobb bankja, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. 2016. év végén a Banca Romaneasca és az egyéb eszközök mérlegfőösszege 1,570 milliárd euró, bruttó hitelállománya 1,148 milliárd euró, saját tőkéje 145 millió euró volt. A pénzintézet sajáttőke-arányos nyeresége (ROE) az utóbbi két évben 3,8 százalék, illetve 8,2 százalék volt. A bank hitelállományának minősége megfelelő. A lakossági hitelállomány 85 százaléka jelzálog fedezetű hitel. A Banca Romaneasca jelenleg 1 148 munkavállalót foglalkoztat, 109 fiókot és 118 ATM-et működtet. A pénzintézet 0,72 százaléka kisbefektetők tulajdonában áll - közölte az OTP.

A bank megvásárlása nem jelenthetett nagy újdonságot a piacon, hiszen már korábban napvilágot láttak olyan hírek, hogy a felek hamarosan megegyeznek az adásvételről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!