A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 963,26 pontos, 2,42 százalékos csökkenéssel, 38 806,19 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 18,7 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest - írta az MTI.

A nemzetközi piacokon a hétfői pánik után 3,5 százalékos mínusszal kezdődött a kereskedés - mondta Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatója az M1-en. Az első percek után intenzív emelkedés kezdődött, s a mínuszok nagyjából felét sikerült ledolgozni. Az árfolyamok azonban nem tudták tartani magukat, visszacsúsztak a kiindulási szintekre, a németeket kivéve, amelyek mínusz 2-2,5 százalékon tudtak maradni. Ehhez a hangulathoz társult az extrém volatilis amerikai nyitás a szinte ötpercenkénti irányváltással, hol 1 százalék pluszt, hol 1 százalék mínuszt mutatva.

A magyar piac zárásakor a német index 2 százalék körüli mínuszban volt, a magyar pedig 2,5 százalék körüli mínuszban zárt, ami szebb a reggeli nyitásnál. Az igazgató kiemelte, hogy a forgalom a szokásosnak a duplája volt.

Az okokról szólva kifejtette: a január intenzív, 10 százalékos emelkedést hozott, ezt a mozgást korrigálja elsősorban az amerikai piac, ami megütötte az európai piacokat is. Utóbbiak vélhetően nem fognak olyan mértékben esni, hiszen az emelkedésből sem vették ki annyira a részüket, a következő pár nap azért sorsdöntő lesz.

A Mol 80 forinttal, 2,64 százalékkal 2950 forintra csökkent, 3,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 380 forinttal, 3,34 százalékkal 11 000 forintra esett, forgalmuk 8,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 3 forinttal, 0,65 százalékkal 461 forintra gyengült, forgalma 518 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 80 forinttal, 1,25 százalékkal 6320 forintra csökkent, forgalmuk 2,8 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4065,63 ponton zárt kedden, ez 71,36 pontos, 1,72 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Továbbra is nagy veszteségek az európai tőzsdéken

A három százalékot meghaladó veszteséges nyitás után a kereskedés végén is nagy veszteségben, de a kezdésnél kevésbé mélyen mínuszban jártak a főbb európai tőzsdeindexek - írta az MTI.

A kereskedés végén a pán-európai Stoxx 600 index 2,3 százalékos, az FTSE Eurofirst 300 index 2,4 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,1 százalékos veszteséget mutatott.

A még nem hivatalos záró adatok alapján a londoni FTSE-100 index 2,6 százalék eséssel fejezte be a keddi kereskedést, a frankfurti DAX index és a párizsi CAC-40 index pedig 2,4 százalékkal zuhant. Madrid 2,4 százalék, Milánó 2,0 százalék veszteséggel zárt.

A részvényeladások legnagyobb vesztesei kedden a pénzügyi és biztosítási cégek közül kerültek ki.

A szinte egyetlen üdítő színfoltnak az Austria Microsystems részvénye bizonyult a keddi kereskedésben. Az Apple egyik beszállítójaként ismert félvezető ipari vállalat megerősítette, hogy egy befektető jelentkezett idei tervezett 600 millió dolláros fejlesztési beruházása egy negyedének a finanszírozására. A cég részvénye nyolc százalékkal erősödött.

Tőzsdei elemzők szerint az Amerikából múlt pénteken induló és a nemzetközi tőzsdéken végigsöprő eladási hullám a korábban rekordot rekordra halmozó jelentős árfolyamnyereségek lefölözését célzó technikai korrekciónak tulajdonítható, a gazdasági fundamentumok ugyanis nagy általánosságban mindenhol rendben vannak. Erre utal az is, hogy nem indult meg felvásárlási hullám a bizonytalan időkben befektetési menedékként használt arany iránt.

Az arany ára hétfőn fél százalékkal emelkedett, amit kedden a dollár erősödését tükrözve le is adott: a határidős jegyzés legközelebbi teljesítésre 0,48 százalékkal unciánként 1330,10 dollárra csökkent.

Az eurót 0,17 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2347 dolláron.

Az olajár kedden már sorban a harmadik kereskedési napon csökkent: az európai kereskedési idő végén a Brent 1,04 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedésben hordónként 66,92 dolláron, a WTI 0,70 százalékkal alacsonyabban 63,70 dolláron. Az olajár a négy százalékot meghaladó három napos eséssel együtt is még egy százalékkal áll év eleji értéke felett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!