Hiába voltak alapvetően kedvezőek az elemzői várakozások az OTP Bank ma hajnalban megjelent gyorsjelentése előtt, a bankcsoportnak így is sikerült pozitív irányban meglepnie a piacot. A csoport a második negyedévben brutálisan magas, 71,935 milliárd forintos konszolidált adózás utáni nyereséget ért el, ez több, mint 10 milliárd forinttal magasabb a szakértők által vártnál.

A becsültnél jobb számokban ráadásul nem csak az egyszeri korrekciós tételek, de az alaptevékenység számai is szerepet játszottak. Ez a profittömeg több, mint duplája ez első negyedévben elértnek, s 88 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elértet.

Az első féléves 106,1 milliárd forintos eredmény több, mint a tavalyi első félévben elért profit két és félszerese.
A korrekciós tételek ezúttal közel 15,4 milliárd forinttal javították a bankcsoport eredményét. A Visa részesedés eladása miatt számítottak a pozitív korrekciós tételekre az elemzők, de nem ekkorára. Az ő várakozásaikban 11,175 milliárd forint szerepelt. Amit talán nem vettek figyelembe a szakértők, hogy a Visa tranzakció adózás után 13,2 milliárd forint profitot hozott, s azt, hogy az ukrán faktoring cégben történt leírások miatt keletkezett 2,2 milliárd forintos pozitív adópajzs is növelte a csoport eredményét.

De a korrekciós tételek nélkül is sikerült kiemelkedően nyereséges negyedévet produkálnia a csoportnak, az április-júniusi időszakban összesen 56,5 milliárd forint lett a konszolidált adózott eredmény, ami az első negyedévhez képest közel 20, az 2015-ös második negyedévhez képest közel 40 százalékos növekedésnek felel meg. Féléves szinten a tisztított eredmény ugrása meghaladta az 50 százalékot.

A bankcsoport eredménynövekedésében főszerepet ezúttal az orosz és az ukrán leánybank jelentősen javuló teljesítménye játszotta. Ez egyben azt is eredményezte, hogy az alapvetően jól teljesítő csoporttagok között eltolódott az arány. Az alapvetően stabilan és jól teljesítő közép- és kelet európai érdekeltségeken belül ugyan továbbra is a magyar és a bolgár tevékenység hozza a profit zömét, azonban az orosz és az ukrán érdekeltség egyre nagyobb arányban járul hozzá a csoportszintű nyereséghez.

A magyarországi tevékenységeket magában foglaló OTP Core 30,2 milliárd forintos nyereséget ért el, a bolgár DSK Bank 14,2 milliárd forintot. Az orosz érdekeltség 6,5 az ukrán 3,4, a többi külföldi leánybank összesen 2,5 milliárd forint profitot termelt.
A csoportszintű eredmények javulásában a döntő szerepet a kockázati költségek drasztikus visszaesése játszotta, ezek féléves szinten 70 százalékkal csökkentek. Míg 2015 első félévében ez közel 110 milliárd forintot tett ki, addig idén ez az összeg 33 milliárd forint alá csökkent. Az első félévben a sajáttőke arányos megtérülés (ROE)  a rendkívüli tételek nélkül 16,5 százalékos volt. Ez éves szinten sem fog romolhat majd nagyot a menedzsment várakozásai szerint, így a csoport eredetileg 2017-re elérni szándékozott 15 százalékos ROE-t már 2016-ban teljesítheti.

Ami nem ennyire jó ír, hogy eközben a bankcsoport működési eredménye csökkent, féléves szinten 13 százalékkal, 164,28 milliárd forintra. Ebben szerepet játszott a bevételek csökkenése és a kiadások emelkedése is. Az összes bevétel az első félévben 6 százalékkal, 357,8 milliárd forintra esett vissza. Ezen belül a nettó kamatbevételek nagysága 9 százalékkal, 258,1 milliárd forintra csúszott vissza, a díjbevételek viszont 1, az egyéb bevételek 4 százalékkal emelkedtek. A működési kiadások féléves szinten ugyan csak 1 százalékkal, 193,56 milliárd forintra emelkedtek, azonban a második negyedévben nagyobb volt a megugrás, 100,8 milliárd forintra, ami negyedéves szinten 8, éves összehasonlításban 4 százalékos emelkedést jelent.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!