A vezető részvények tovább emelkedhetnek, piacmozgató magyar hír reggel nem érkezett. Kitért arra, hogy a piaczárás után közli a Wiener Börse a szokásos negyedéves index-átsúlyozási döntéseit a közép-kelet európai CECE indexszel kapcsolatosan. A változások március 14-én piaczárás után kerülnek be az indexbe - mondta el várakozásait Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezetőelemző-helyettese MTI-nek.

Az európai kereskedést és a magyart is az amerikai importvámok tervezett bejelentése miatti vita határozza meg, a hangulat negatív. Donald Trump amerikai elnök legfőbb gazdasági tanácsadója, Gary Cohn kedden bejelentette lemondását. Hozzátette: ezért inkább csökkenés jöhet a budapesti tőzsdén is, a vezető részvények közül a Mol és az OTP alulteljesítő lehet a kereskedés első felében. A nap végére oldalazás lehet az amerikai bizonytalanság miatt - mondta Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 888,81 pontos, 2,39 százalékos emelkedéssel, 38 008,47 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15 milliárd forint volt. A Mol 106 forinttal, 3,83 százalékkal 2876 forintra erősödött, 3,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 150 forinttal, 1,36 százalékkal 11 220 forintra nőtt, forgalmuk 6,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,67 százalékkal 448 forintra emelkedett, forgalma 435,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 270 forinttal, 4,82 százalékkal 5875 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 2,7 milliárd forintot ért el.

Mínuszban indíthatnak a fontosabb nyugat-európai tőzsdék

Elemzők várakozása szerint a londoni tőzsdemutató 0,7 százalék, a frankfurti 0,8 százalék, a párizsi pedig 0,85 százalék  gyengüléssel kezdhetik a napot.

Az Egyesült Államok és a világ sok más országa közötti kereskedelmi háború veszélye miatt mínuszokban zárt reggel Ázsia és ez kihat az európai kereskedésre is - mondták elemzők.

Szerdán több fontos makrogazdasági adat is befolyásolhatja a trendet. Ezek közül kiemelkedik délelőtt az euróövezet negyedik negyedévi gazdasági növekedésére vonatkozó végleges adat. Délután ismertetik a foglalkoztatás februári alakulására vonatkozó amerikai adatot és este, európai tőzsdezárás után teszik közzé az úgynevezett Bézs Könyvet, ami az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legfrissebb gazdasági helyzetelemzése.

Kedden a londoni börze FTSE100 indexe 0,43 százalékkal, a frankfurti DAX30 0,19 százalékkal, a párizsi CAC40 mutató pedig 0,06 százalékkal erősödött.

Szerda reggel nyolc óra körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 57 cent (0,87 százalék) csökkenéssel, 65,22 dolláron állt.

A főbb ázsiai indexek is negatívan zártak szerdán.

A fotó forrása: BÉT.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!