Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új kötvénypiacot az Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési kötvényprogramjához (nkp) kapcsolódóan hozták létre, ami szintén július elsejével indult. A jegybank az nkp-n keresztül a tervek szerint mintegy 300 milliárd forintos forrásból vásárol majd magyarországi székhellyel rendelkező, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, megfelelő minősítéssel ellátott kötvényeket - írja az MTI a BÉT közleménye alapján.

A közlemény szerint a BÉT Xbond dedikált piacra a regisztrált vállalatok a BÉT Xtend piachoz hasonlóan - a klasszikus szabályozott piachoz képest - könnyített adminisztráció, és az első másfél évben 50 százalékkal mérsékelt költségek mellett léphetnek piacra.

Az értékpapírok BÉT Xbond platformra történő regisztrációja esetén tájékoztatót nem kell közzétenni, hanem elég egy információs dokumentum elkészítése, amennyiben a regisztrálandó értékpapír kibocsátási összértéke egy éven belül nem haladja meg az ötmillió eurónak megfelelő összeget. Fontos könnyítés továbbá, hogy az erre a platformra lépő kibocsátók számára nem kötelező az IFRS sztenderd alkalmazása. A szabályozási környezet 2019. július 21-i változásával ugyanakkor további könnyítésekre nyílik tér, mely várhatóan még tovább fogja növelni az Xbond platform attraktivitását - írták.

Az új piac a professzionális kötvényvásárlókat célozza meg azzal, hogy a regisztrálható értékpapírok minimális névértéke 100 000 euró vagy annak megfelelő egyéb deviza. Lakossági befektetők részvételére így elsősorban befektetési alapokon, pénztárakon, biztosítókon keresztül lesz majd lehetőség - közölte a BÉT.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!