Technikailag fontos szintet tört át a ma délelőtti kereskedésben a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe. A hét végi G20 találkozót követő hétfői, szinte az összes részvénypiacon érezhető optimizmus közepette, a BUX index értéke a délelőtt kereskedés során 40 600 pont fölé emelkedett, s ezzel elvileg technikai értelemben is végkép megfordulni látszik az a csökkenő trend, amely a magyar részvénypiacot az első fél évben sújtotta.

A BUX index idén január végén érte el történelmi csúcsát, 41 609 ponton, azonban ezután a kereskedelmi háború kirobbanása, a fokozatosan emelkedő amerikai kamatok és az erősödő dollár együttesen komoly eladási hullámot idézett elő a feltörekvő piaci eszközökben, közöttük a részvényekben is. A legnagyobb feltörekvő piaci részvényeket tömörítő, s az itt befektető intézmények által leginkább követett MSCI Emerging Markets Index a január végi 1278 pontról október végére 930 pontig zuhant. Az eladási hullámot erősítette az a korrekció, amely a vezető amerikai részvényeket is sújtotta októberben.

A BUX index sem tudta kivonni magát a borús hangulat hatásai alól, a január végi 41 609 pontos csúcsáról július végére 34 372 pontig esett. A 17 százalékos esés a csúcshoz képest ugyan a piaci szlengben medvepiacnak nevezett mértéket nem érte el, azonban bőven meghaladta a korrekciónak számító 101 százalékos értéket. Az októberi eladási hullám azonban már korántsem sújtotta ennyire hevesen a magyar részvénypiacot, ekkor már nem csinált a magyar mutató új, mélyebb mélypontot.

Kép:

A fundamentális okokról és arról, hogy emiatt miért kifejezetten kedvezőek ebből a szempontból a magyar részvények kilátásai itt írtunk.

Az igazi örömhöz eddig azonban az hiányzott, hogy technikailag megerősítést nyerjen a kedvező trend a magyar részvények árfolyamában, s erre érkezett most jelzés, a 40 600 pontos szint áttörésével. Ennek a szintnek a jelentőségét az adja, hogy itt már több, mint 5 százalékkal meghaladja az index értéke azt az utolsó csúcsot, ahonnan a nyári eséskor újabb, mélyebb mélypontra esett az index értéke. A mostani érték elvileg azt jelenti, hogy megtört az index grafikonján az egyre alacsonyabb csúcsok és mélypontok sorozata, új, magasabb csúcs alakult ki. Ez arra utaló jelzés, hogy akár hosszabb távon is kitartó emelkedő trend vette kezdetét.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül 470,45 pontos, 1,17 százalékos emelkedéssel, 40 579,82 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 16,3 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek a pénteki záráshoz képest. A Mol 26 forinttal, 0,82 százalékkal 3190 forintra erősödött, 2,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 260 forinttal, 2,27 százalékkal 11 700 forintra nőtt, forgalmuk 8,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,22 százalékkal 451 forintra emelkedett, forgalma 484,1 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 25 forinttal, 0,44 százalékkal 5650 forintra nőtt, a részvények forgalma 3,6 milliárd forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3970,46 ponton zárt hétfőn, ez 16,78 pontos, 0,42 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!