A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,03 emelkedést mutatott az európai kereskedési idő végén. Londonban 0,64 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján, a párizsi CAC-40 index 0,35 százalékkal emelkedett. Madridban 0,05 százalékkal, Milánóban 0,10 százalékkal erősödött a tőzsdeindex. A frankfurti tőzsde nemzeti ünnep miatt csütörtökön zárva tartott - írta az MTI.

Csütörtökön több negatív tényező is megterhelte befektetői hangulatot az európai tőzsdéken. A romló európai és amerikai gazdasági teljesítménymutatók mellett főként az EU és az Egyesült Államok között kitörni készülő importvám-háború várható következményei.

Az ellentétek egyik fő kiváltó oka, az Airbus részvénye az előző napi esést korrigálva csütörtökön már három százalékkal erősödött. Hasonlóképpen az amerikai büntetővámokra kiszemelt alkoholos italokat forgalmazó cégek részvényei is emelkedtek, a Pernod Ricard és a Remy Cointreau három és öt százalékkal.

Az olajár a globális kereslet várható csökkenése, valamint az OPEC termeléskorlátozása ellenére is meglévő túlkínálat miatti aggodalmak okán csökkent. Az előző napi két százalékos esés után a Brent ára 0,49 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 57,41 dolláron, a WTI ára 0,99 százalékkal 52,12 dollárra csökkent.

Az arany árát befektetési menedék szerepe emelte meg és tartotta meg az 1500 dolláros határ felett. Az arany és más értékőrző befektetési eszközök iránt az EU és az Egyesült Államok között kirobban kereskedelmi vita és a kilátásba helyezett importvám-emelések növelték meg az érdeklődést.

Az amerikai piacok nyitásakor az arany spot ára 0,56 százalékkal állt magasabban unciánként 1508,32 dolláron. Az eurót 0,22 százalékkal jegyzik erősebben 1,0983 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!