Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rendkívüli tájékoztatás tett közzé a CIG Pannónia Életbiztosító a tőzsde honlapján vagyonbiztosító leánycége, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-ről (EMABIT). A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis helyreállítási terv készítésére kötelezte a céget. A két hónapos határidővel elkészítendő tervben a szavatoló tőke szintjét a szükségletet fedező szintre kell állítani, vagy csökkenteni kell a leányvállalat kockázati kitettségét.

Az életbiztosítások megvannak

Az EMABIT szavatolótőkéje a harmadik negyedéves szolvencia-jelentése szerint 102 százalékon állt, magának az életbiztosító leánycégnek viszont stabil a tőkehelyzetet, a tőkemegfelelése 312 százalékos, azaz továbbra is több mint háromszorosa a törvény által előírt szintnek. A biztosító azzal nyugtatja a nála életbiztosítással rendelkező ügyfeleit, hogy a befektetéseik biztonságban vannak, a leányvállalatának szavatolótőke helyzete azokat semmilyen

Az EMABIT-nél viszont fennáll annak a kockázata, hogy az elkövetkező három hónapban a szavatolótőke a törvényben meghatározott szint alá csökken, ezért is kötelezte az MNB  helyreállítási terv készítésére a céget. A CIG a leányvállalat a kockázati profiljának javítását és a helyreállítási terv készítését már megkezdte.

Nem jött be az olasz meló

A feltőkésítésre egy balul sikerült olaszországi üzlet miatt van szükség. Az EMABIT  kezesi és garanciabiztosításokat nyújtott határon átnyúló tevékenység formájában Olaszországban 2014 óta, jelenleg 5553 élő szerződéssel rendelkezik Olaszországban. A teljes olaszországi kitettség 504,5 millió euró (mintegy 166 milliárd forint). Az ilyen szerződések lényege az volt, hogy ha nem tudnak behajtani egy tartozást valakitől, akkor a CIG leányvállalata fizet. Ezeknek a termékeknek az értékesítését az MNB nemrég felfüggesztette.

A CIG persze próbálta porlasztani a kockázatot, ezért viszontbiztosítási szerződést kötött az állományra, az egyik ilyen szerződés során azonban csúnyán átverték. Az állomány jelentős részén, 1372 szerződés esetében, összesen 319,2 millió euró összesített szerződéses limit erejéig a leányvállalat vélt viszontbiztosítási szerződéssel rendelkezett 2015 augusztusa óta az Africa Re-vel, amelyről 2019 szeptember végén az Africa Re megerősítette, hogy hamisítvány. A szerződés megkötésében résztvevő viszontbiztosítási alkuszok felelősségre vonását az Emabit megkezdte, a csalás kapcsán feljelentést tett.

Óriási veszteség

A biztosító a viszontbiztosítási szerződéssel nem fedezett biztosításokból származó veszteségeit 2019. szeptember 25-én 670 millió forintra becsülte. A harmadik negyedéves mérlegkészítésig rendelkezésre álló információk alapján a becsült veszteség összege 525 millió forintra csökkent. A teljes olaszországi határon átnyúló kezesi biztosításoknál az Emabit kárhányada az olaszországi tevékenység megkezdésétől 2019 szeptemberéig 33 százalék (1 428 millió forint összes kárráfordítás / 4 348 millió forint megszolgált díj), a hamis viszontbiztosítással rendelkező állomány kárhányada 25 százalék (519 millió forint kárráfordítás / 2 062 millió forint megszolgált díj).

Tovább rontotta a helyzetet, hogy az EMABIT-hoz a harmadik negyedéves mérlegkészítést követően a hamis viszontbiztosítási szerződéssel fedezett kötvények közül két, egyenként 5 millió eurós limittel megkötött kezesi biztosításra lehívás érkezett a teljes limitre - azaz összesen 10 millió euróra, vagyis 3,3 milliárd forintra. Igaz, a biztosító vitatja a kár megalapozottságát és mértékét, és egyeztetést kezdeményezett a jogosulttal.

Mészáros Lőrinc nem segít

Időközben a biztosító legnagyobb, (Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó) 24,85 százalékos tulajdonosa, az Opus Global Nyrt. bejelentette, hogy mivel egyrészt ez a befektetés nem a cég stratégiai befektetéseinek része, másrészt az esetleges EMABIT-probléma csak áttételesen és elhanyagolható mértékben érintheti a társaságot, nem kíván és nem fog semmilyen helyzet esetében - sem közvetlenül, sem közvetett módon - pótlólagos tőkebefektetéssel vagy más egyéb pénzügyi segítséggel (tőkejuttatással) élni, és ilyen vonatkozásában sem szerződéses, sem egyéb kötelezettsége sem áll fenn.

A CIG Pannónia árfolyama a negatív hírek hatására október 25-én egészen 172,6 forintig esett, azóta viszont több megnyugtató hírt tettek közzé az anyacég tőkehelyzetéről, így most már 220 forint fölött van az árfolyam. A mai bejelentés után is több mint 3 százalékos pluszban áll a részvény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!