Jövő év végéig még mintegy 13 százalékkal emelkedhetnek a részvényárfolyamok világszerte, legalábbis a Citigroup előrejelzése szerint. A világ részvénypiacai ugyan nem annyira olcsók, mint 2011-ben voltak, azonban ennek ellenére nem nevezhetőek kifejezetten drágának sem - áll a bank elemzésében, amely szerint stratégái átlagosan két számjegyű növekedést várnak 2014 végéig a világ részvénypiacain.

A Citi szerint 2011-ben az MSCI All World index átlagos P/E hányadosa (visszatekintő eredményekkel számolva) 12-es volt, mára ez az érték 17-re emelkedett. Mindezt úgy, hogy az átlagos egy részvényre jutó nyereség nem emelkedett, tehát a részvények megítélése javult az elmúlt két évben, profitjuk közben viszont nem nőtt - tudósít a CNBC.com.

Ennek ellenére a Citi szakértői szerint az árazások még mindig csak a hosszú távú átlagnak megfelelő szinten vannak. A ciklikusan kiigazított P/E hányados pedig elmarad a hosszú távú átlagától, de a 2007-es csúcson tapasztalt szintjétől is. Ez szerintük azt erősíti, hogy van még tere az emelkedésnek a részvénypiacokon, a részvények olcsónak tűnnek a kötvényekhez képest. Azonban ehhez már a vállalati nyereségeknek is növekedést mutatniuk.

Már nem vagyunk olyan optimisták, mint tavaly ilyenkor, azonban még korai lenne pesszimistává válni - írják az elemzésben. Szerintük árazási alapon jelenleg a feltörekvő piacok és az Egyesült Királyság részvénypiacai tekinthetőek olcsónak, míg az ausztrál, az amerikai és a japán piac kifejezetten drága.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!