A nyersanyagkapcsolt vállalkozások árfolyamát lefelé húzta a réz és egyéb nyersanyagok árának váratlan esése, miközben a befektetők megpróbálták értékelni Washington adó- és devizapolitikáját az újabb nyilatkozatok fényében. A befektetőket aggasztja, hogy a térség országait kedvezőtlenül érintheti az új amerikai kormányzat kereskedelempolitikája - írja az MTI.

Donald Trump amerikai elnök rendszeresen azzal vádol olyan országokat, mint Japán vagy Kína, hogy tisztességtelen versennyel és a devizaárfolyamok manipulálásával amerikai munkahelyeket fenyeget. Donald Trump csütörtökön az árfolyammanipuláció nagy bajnokának minősítette Kínát. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter pedig azzal okozott csalódást, hogy részletek ismertetése nélkül annyit mondott, reményei szerint még a kongresszus még a nyári szünet augusztusi megkezdése előtt elfogadja az adóreformokat. Trump február 9-én azt ígérte, hogy két-három héten belül "fenomenális" bejelentést tesznek az adóváltozásokról.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,46 százalékkal, 19 283,00 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index 0,39 százalékkal, 1550,14 pontra esett. A befektetők hangulatára rányomta a bélyeget az Európát uralók politikai bizonytalanság, valamint az amerikai gazdaságpolitika részleteinek hiánya miatti aggodalom. Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,79 százalékos veszteségben, 5738,98 ponton, a dél-koreai Kospi pedig 0,64 százalékos mínuszban, 2094,12 ponton zárt.

Kínában nagy véghajrával enyhe nyereségben zártak az indexek. A kereskedés alatt túlnyomórészt veszteségben álló indexeket a reformokhoz fűzött remények hajtották fel. A kínai állami eszközkezelő alap igazgatója pénteken kijelentette, hogy tovább kellene mélyíteni a vegyes tulajdonú vállalatok és a keresleti oldalt ösztönző reformokat. A nyilatkozat elhangzása után a többségi állami tulajdonú vállalatok árfolyama meglódult, például a világ negyedik legnagyobb mobilszolgáltatója, a China Unicom 8,1 százalékkal drágult.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,06 százalékkal, 3253,43 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,11 százalékkal, 10 443,732 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,02 százalékkal 3473,85 pontra emelkedett.
Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,43 százalékos mínuszban, 24 010,00 ponton közelített a záráshoz.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,50 százalékkal 468,83 pontra esett pénteken a helyi idő szerinti késő délutáni kereskedésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!