Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyértelműen a globális kereskedelmi háborút tartják a befektetők a globális tőkepiacokat fenyegető legnagyobb veszélynek - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. Ennek során 231, összesen 663 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértők kérdeztek meg, 60 százalékuk válaszolta azt, hogy ez most a legnagyobb úgynevezett "tail risk" azaz olyan kockázat, amelynek a bekövetkezése ugyan nem túl valószínű, viszont széleskörű negatív következményei lehetnek.

Ez nagyon magas szám, a felmérésben viszonylag ritkán fordult eddig elő, hogy a válaszadók ennyire egyhangúan egy tényező miatt aggódjanak ilyen mértékben. Utoljára 2012 júliusában mértek ilyen magas értéket, akkor a piaci szereplők az európai adósságválságtól féltek. Pont emiatt a befektetési bank szakértői úgy vélik, a kockázatkedvelő befektetők akár nagyot is nyerhetnek a mostani helyzeten. Az európai részvénypiacok és a feltörekvő országok részvénypiacai ugyanis az elmúlt fél évben igencsak alulteljesítők voltak az amerikai tőzsdékkel szemben, az erősödő dollártól és a kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásaitól való félelem miatt.

A BofA Merrill Lynchnél úgy vélik, hogy ha túlzottnak bizonyulnak az ettől való félelmek, akkor akár komoly emelkedés is megindulhat a feltörekvő országok, illetve az európai eszközök piacán. 2012 júliusát követően például fél év alatt mintegy 20 százalékkal teljesítette felül dollárban mérve a legnagyobb európai cégeket tömörítő Stoxx600-as index az S&P 500-as részvényindexet. A két mutató akkor egyébként nagyjából szinkronban emelkedett, viszont a dollár közben masszívan, mintegy 15 százalékkal gyengült az euróhoz képest.

A befektetők eközben egyre nagyobb mértékben vélik úgy, hogy a "legzsúfoltabb" befektetési téma jelenleg a piacon a vezető amerikai és kínai technológiai cégek a FAANG és BAT (Facebook, Amazon, Apple, Google, Baidu, Alibaba, Tencent) vétele. Ez azt jelenti, hogy a szereplők szerint ezt a pozíciót veszik fel jelenleg legtöbben a piacon. Utoljára 2015 decemberében szavaztak meg ekkora bizalmat egy eszköznek, az akkor az amerikai dollár volt. Akkor ezt a helyzetet egy az euróval szembeni 10 százalékos dollárgyengülés követte.

A profi befektetők 76 százaléka egyelőre úgy gondolja, a részvénypiacok egyelőre nem érték el csúcsukat, mindössze 19 százalékuk van azon a véleménye, hogy a mostani bikapiac csúcsát már idén januárban láttuk.

A befektetők portfólióban a készpénz állománya csak enyhe csökkenést mutat május óta. Átlagosan a befektetendő vagyon 4,9 százalékát tartották ebben az alapkezelők a májusi 5 százalék után, ez a bank szerint még mindig vételi jelzésnek tekinthető a kockázatosabb eszközök piacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!