Tom Lee, a Fundstrat Global Advisors alapítója és elemzési vezetője szerint három komoly vészjelzés is érkezett, amelyek arra utalnak; korrekció előtt áll az amerikai részvénypiac. A CNBC-nek nyilatkozva a szakértő arra hívta fel a figyelmet, olyan folyamatokat látni az amerikai piacon, amelyeket a múltban az esetek 90 százalékában esés-korrekció követett, ezek átlagos értéke 4 százalék körül volt.

Az egyik figyelmeztető jel ezek közül az amerikai hosszú lejáratú államkötvények hozaménak viselkedése. A szakértő szerint látni kell azt, hogy a novemberi elnökválasztást követő nagy hozamemelkedés a 10 éves amerikai államkötvények hozamában megállt, sőt, miközben a részvénypiac új csúcsokra emelkedett, a kötvények hozama eközben az elmúlt hetekben már jelentősen csökkent. Lee szerint a történelem azt mutatja, hogy a kötvénypiac mindig jobban előrejelzi, ha valami gond van a gazdasággal, esetleg az lassul, mint a részvénypiac.

Ezzel a folyamattal egyébként jelentősen tágult a magasabb hozamú, kockázatosabb kötvények és a biztonságosabb állampapírok hozama közötti különbség, olyan szintre, amit rendszerint részvénypiaci esés követett a múltban.

Szerint szintén aggodalomra adhat okot a részvénypiac egészének viselkedése. Az áremelkedésben ugyanis a korábban vezető szerepet játszó szektorok viselkedésében hirtelen negatív fordulat állt be az elmúlt öt hónapban. Igaz ez a korábban vezető energetikai és pénzügyi szektorra is, ezek a korábbi emelkedésüket visszaadták, s az év eleje óta már mínuszban járnak.

Lee bár alapvetően optimista maradt az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban azonban szerinte most a részvénypiac elszakadt egy kicsit a valóságtól. Úgy véli, a befektetők most arra tesznek, hogy idén gyorsulni fog az amerikai vállalatok nyereségnövekedési üteme. Mindezt egy olyan időszakban, amikor adóreformok előtt állunk s a cégeknek meg kell állniuk egy pillanatra és meg kell várniuk, hogy is fognak kinézni ezek a reformok.

Ráadásul mindezt egy olyan időszakban, amikor szerinte a piacon a részvény vásárlásra felvett hitelek állománya igen magas. Lee szerint aggodalomra adhat okot a saját részvény vásárlásokban bekövetkezett negatív fordulat is.

A szakértő szavait illik komolyan venni, hiszen egy évvel ezelőtt meglepően pontosan jósolta meg az év hátralévő részének eseményeit a tőkepiacokon. Tavaly februárban például az egyik legoptimistább előrejelzést adta az S&P 500-as részvényindex év végi értékére vonatkozóan, ő az indexet tavaly december cégére 2325 pontra várta. Mindezt akkor, amikor az index 1850 pont körül mozgott, s az elemzők ennél átlagosan csak 200 ponttal alacsonyabb indexértékben reménykedtek. Bár az index nem december végén, csak februárban érte el ezt az értéket, mégis sokat kereshetett az, aki a szavai alapján vásárolt.

Lee akkor egyébként a piaci elemzők döntő többségével ellentétben nem várta a dollár további drasztikus erősödését a többi devizával szemben, hanem oldalazást várt a zöldhasútól, ami szintén pontos előrejelzésnek bizonyult. De bejött az optimista jóslata az olajárakkal kapcsolatban is. Az akkor 30 dollár alatt lévő olajár mellett a piac nagy része további esésre számított, ő viszont azt mondta, hogy az olajár hamarosan stabilizálódhat és megindul felfelé, s ez jóslata szerint komoly pozitív fordulatot indukálhat a bóvlikötvények piacán. Ebben is igaza lett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!