Az amerikai igazságügyi minisztérium három kínai hackert ítélt el Wall Street-i jogi irodák meghackelése, és az így szerzett információkkal történt visszaélések miatt - írta a Financial Times alapján a portfolio.hu. A háromtagú banda minimum két ügyvédi irodát hackelt meg sikeresen, és legalább öt másikat támadott még meg. A szerverekre és a belső hálózatokra betörve a vezető tanácsadók e-maileihez szereztek hozzáférést, akik nagy tőzsdei cégek összeolvadását és felvásárlásait intézték.

Az e-mailekből szerzett információkat ezután bennfentes kereskedésre használták fel, amivel az amerikai igazságügyi minisztérium szerint 4 millió dolláros profitra tettek szert. Az egyik vádlottat, a 26 éves Iat Hongot szenteste fogták el Hongkongban, és a kiadatása folyamatban van. Az ötvenéves Chin Hungot és a harmincéves Bo Zhenget még nem sikerült elfogni és felelősségre vonni.

Többek között a chipgyártó Intel, a gyógyszergyártó InterMune illetve egy IT-cég, a Pitney Bowes ügyleteiről szereztek előre tudomást.

Utóbbinál a jogi iroda e-mailezéséből megtudták, hogy a Pitney Bowes-nak egy Borderfree nevű kisebb tőzsdei cég felvásárlását tanácsolták, ezért 12 órával később agresszíven elkezdték vásárolni a részvényeiket. Volt olyan nap is, amikor a forgalom 25 százalékát az ő tranzakcióik adták, mielőtt a hivatalos, 395 millió dolláros felvásárlást bejelentették volna májusban.

Az ügyben illetékes New York-i államügyész, Phreet Bharara szerint ez az eset rávilágít a jogi irodák és tanácsadó cégek védelmének fontosságára: célpontok vagytok és lesztek, mert olyan információitok vannak, amelyek értékesek a leendő bűnözőknek - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!