Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB 2016. október 6. napjától átmenetileg felfüggesztette a TWD Investments Tanácsadó és Kereskedelmi Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az MNB ezt követően azonnali célvizsgálatot indított a kibocsátónál, a Budapesti Értéktőzsde pedig 2017. január 13. napjától a TWDINVEST részvények elkülönítéséről döntött.

A jegybanki célvizsgálat bizonyítékai alapján megállapítható, hogy a TWD Investments Nyrt. a részvényeinek értékét és hozamát, illetve a társaság megítélését érintő legalapvetőbb információkról sem tájékoztatja a befektetőket és az MNB-t.

A jegybank által most feltárt - a kibocsátó belső működésében rejlő - rendkívül súlyos és kiterjedt jogsértések miatt a kibocsátó nem tud megfelelni a tőzsdei nyilvános részvénytársaságok átlátható működési követelményeinek, és a tőzsdei szereplésre vonatkozó minimális szakmai elvárásoknak sem. Kötelezettségei megszegésével a TWD Investments Nyrt. a szabályosan működő kibocsátók mellett negatívan befolyásolja a tőzsde intézményének megítélését is.

Az MNB a befektetők védelme érdekében 2017. március 1-jei hatállyal elrendelte a TWD Investments Nyrt. részvényeinek tőzsdei terméklistáról történő törlését. A részvények utolsó kereskedési napja 2017. február 24., miután azonban a fennálló jogsértések miatt a részvényforgalmazás visszaállítására nincs lehetőség, ez csupán egy technikai dátum, az értékpapírokkal a tőzsdei forgalomban már nem lehet kereskedni.

Az MNB 2016 őszén - a TWD Investments Nyrt. mellett - több célvizsgálatot is indított a tőzsdei kibocsátók legutóbbi éves, illetve féléves jelentéseinek tartalmi vizsgálatára. Az ellenőrzések során az MNB az OTT-ONE Nyrt.-re 2 millió forint, a FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt.-re 3 millió forint, a Pannon-Váltó Ingatlanbefektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-re pedig 4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. A KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt.-t (KEG Nyrt.) esetében a jegybank - a részvénykereskedés felfüggesztése mellett - határozatában felszólította a társaságot a 2015. évi pénzügyi jelentésének közzétételére. A kibocsátó a kötelezésnek azóta sem tett eleget, ezért az MNB - a tőzsdei kereskedésre elrendelt moratórium fenntartása mellett - célvizsgálatot indított annak feltárására, hogy a KEG Nyrt. mulasztásáért terhel-e valakit személyes felelősség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!