Egy klinikai pszichológus, Harriet Lerner idézetével indul az Opus-Konzum fúzió részleteit tartalmazó átalakulási terv. Az Opus és a Konzum részvényeinek kereskedése szerdán egész nap fel volt függesztve, a piac ezekre a hírekre várt.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Konzum fog beolvadni az Opusba, a részletek azonban csak most derültek ki. Részvényesek április 8-án szavazhatnak majd, elfogadják-e ezeket a feltételeket. Nem valószínű egyébként, hogy ellene szavaznak, hiszen a társaságokban a közkézhányad 36 százalék alatt van, a cégek többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc, illetve a tulajdonába tartozó magántőkealapok.

A beolvadással új dimenzió nyílhat a társaságok számára jelentős volumenű, régiós növekedési terveknek a megvalósításához. A jogutód társaság menedzsment által becsült kapitalizációja - a jelenlegi árfolyamon és a jelenlegi piaci viszonyokkal számolva - elérheti a 350-400 milliárd forintot, miközben a nemzetközi számviteli szabályok szerint számolt konszolidált saját tőkéje meghaladhatja a 320 milliárd, a 2019. évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot - írják a tájékoztatóban.

A beolvadás után, amely június végén történik meg, csak az Opus marad tovább a tőzsdén. A jelenlegi tervek szerint a Konzum-részvényekkel június 24-én lehet majd utoljára kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a papírokat legkésőbb június 30-ig Opus-részvényekre cserélik. Azok a részvényesek, akik az összeolvadás után is bíznak az Opusban és a Konzumban, két Konzum-részvény után egy Opus-papírt kapnak, mivel az egy Konzum-részvényre kalkulált saját tőke tavaly év végén 154 forint volt, míg egy Opus-papírra 314,1 forintnyi saját tőke jutott. Akinek páratlan számú Konzum-részvénye van, az utolsó darab árát megkapja pénzben.

Azok a részvényesek, akik nem hisznek a közös cég jövőjében, ki is szállhatnak az egyesülés előtt. Az április 8-i közgyűlés után 30 napjuk lesz arra, hogy ezt jelezzék. Ők a részvényeikért az egy részvényre jutó sajáttőkét kapják meg szintén a tavaly év végi kalkuláció szerint, vagyis az Opus-papírokért 314,1, a Konzum-részvényekért pedig 154 forintot. Mivel a jelenlegi árfolyam mindkét cég esetében ennél lényegesen magasabb, nem valószínű, hogy sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!