Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Globálisan összesen 660 tőzsdei bevezetés (IPO) történt 2018 első hat hónapjában, ami 21 százalékos gyengülést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az idei, alacsonyabb számú IPO tranzakciók teljes értéke ugyanakkor 5 százalékos emelkedéssel 94,3 milliárd dollárra nőtt, ami 2015 első féléve óta a legmagasabb eredmény - írta az EY közleményében.

Az európai kibocsátókat a geopolitikai bizonytalanságok és az új kereskedelempolitikai lépések tették óvatossá az EY nemzetközi riportja szerint. A kontinensen 13 százalékkal csökkent a nyilvános forgalomba hozatalok száma az első félévben. Hasonló a helyzet az ázsiai csendes-óceáni térségben is, ahol a tőzsdére menő vállalkozások száma több mint harmadával, értéke pedig közel ötödével esett az év első felében.

Ennek ellenére az ázsiai régióban történt a globális részvénykibocsátás közel fele (46 százaléka), ami a teljes IPO-összérték közel harmadát (31 százalék) teszi ki. A befektetők továbbra is aktívan érdeklődnek a térség iránt: Japánban a kibocsátások száma az idei második negyedévben 75 százalékkal, értéke pedig 202 százalékkal növekedett az első negyedévhez képest.

Az amerikai kontinens dacol a piaci ingadozásokkal: a tőzsdei bevezetések értéke 31 százalékkal 35,3 milliárd dollárra növekedett az első hat hónapban, amivel a kontinens négy év után újra globálisan az első helyre került. A földrész részvénykibocsátásainak közel háromnegyede az Egyesült Államokban valósult meg.

Az elsődleges részvénykibocsátások számának kezdeti csökkenése ellenére 2018 második felében erőteljes növekedésre számíthatunk a stabil tőkepiacok és vállalati eredmények, valamint az erőteljes befektetői érdeklődés következtében - hangsúlyozta Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások partnere.

Míg 2013 óta az egészségügyi cégek domináltak, 2018 első féléve már a technológiai vállalatok tőzsdei bevezetéséről szólt az Egyesült Államokban. Globálisan is hasonló a helyzet, a technológiai, az ipari és a fogyasztási cikkekkel foglalkozó szervezetek a legaktívabb részvénykibocsátók. Az év második félévében az IT mellett a pénzügyi szolgáltatások kerülnek előtérbe, de egy sor biotechnológiai IPO révén az egészségügy is az öt legaktívabb szektor között marad - állapította meg az EY.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!