Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Végleg lehúzza a rolót az Első Hazai Energia-portfólió Nyrt. (EHEP). A társaság pénteki megismételt közgyűlésén sem sikerült vezetőket választani a cég élére, az eseményen egyetlen részvényes sem jelent meg, csupán Fodor László, az igazgatóság elnöke és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két képviselője volt ott.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapjára feltöltött tájékoztatás alapján Fodor közölte: a cég napokon belül fizetésképtelenné válik, és január 6-ától vezetősége sincs, az igazgatósági tagok és a felügyelőbizottsági tagok megbízatása ugyanis aznap megszűnik. Hétfőtől a cégnek nem lesz már telefonszáma sem, a székhelye, a honlapja és az email-címe is valószínűleg napokon belül megszűnik. Beszámoló sem lesz már a 2018-as évről, a könyvvizsgálatot végző Nória Kft. megbízása ugyanis december végén megszűnt, és bár a beszámoló számszaki részét a könyvvizsgáló még el tudná készíteni, a szöveges részt az igazgatóság már nem fogja megírni.

A Buda-Cash volt a cég egyik nagy tulajdonosa, az EHEP a brókercégnél és annak bankjánál tartotta a pénzét

A társaság még arra is képtelen, hogy a cégbíróságnál kérje a vezető tisztségviselők törlését, mivel nem lesz erre felhatalmazott vezető tisztségviselője. A novemberben lemondott egykori vezetők saját maguk kezdeményezhetik a törlésüket a cégbíróságon. Ezt követően a cégbíróság valószínűleg törvényességi felügyeleti eljárást fog kezdeményezni az EHEP törvényes működésének helyreállítása érdekében. Ha ez nem sikerül, akkor kényszertörlik a hajdan szebb napokat látott céget.

Az EHEP mérlegében tavaly december 31-én a tavaly félévkor nullára értékelt 4B Vagyonkezelő Zrt., a Vitosa Vagyonkezelő Zrt részvényei és az Access Alapkezelő illikvid részvényei voltak. Emellett volt még egymillió forintnyi számlapénze a CIB Banknál. Az NHB Banknál is volt egy számlája a cégnek, amit tavaly novemberben megszüntettek. Tartozásai nem voltak a cégnél, így tisztán távozhat a piacról.

Az EHEP 1996-ban alakult meg, és 1998 nyarán, vagyis több mint 20 éve vezették be a részvényeit a tőzsdére. A társaság portfóliókezelési, illetve ingatlanhasznosítási tevékenységet végzett. Emellett részvénybefektetései is voltak, derivatív ügyletekkel is foglakozott. 2005 végén a társaság engedélyt kapott a Magyar Energia Hivataltól villamosenergia kereskedelem és elosztás tevékenység végzésére, ez az engedély 2015. december 19-én járt le

Az EHEP sorsát nem kis részben a Buda-Cash négy évvel ezelőtti csődje pecsételte meg. A társaság részvényeinek csaknem harmadát a brókercég birtokolta, az EHEP pedig a Buda-Cashnél és a brókercég érdekeltségébe tartozó bankoknál tartotta a vagyonát. A 2015-ös évről készült beszámoló szerint ez mintegy 292 millió forint veszteséget okozott a cégnek. Azóta folyamatosan küzd a társaság, de nem járt eredménnyel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!