Egész kedden masszív eladói nyomás uralkodott a Budapesti Értéktőzsdén, ahogyan a többi régiós és a nyugat-európai részvénypiacokon is. Az olasz választások után előálló káosz - ami önmagában nézve korántsem meglepő esemény - egyszerű magyarázatként kínálja magát a világszerte eluralkodó kockázatkerülésre, amihez a jegybankelnökkel kapcsolatos negatív várakozások, valamint a kedvezőtlen Mol gyorsjelentés is hozzájárulhattak Budapesten. A BÉT mindenesetre mélyen nyitott, és még innen is lefelé ereszedett, egészen 18 371 pontos napon belüli mélypontjáig - ami 450 ponttal alacsonyabb a megelőző napi zárószintnél. Innen már csak egy apróbb erősödésre futotta, a zárószakasz után 1,8 százalékos eséssel, 18 474 ponton állt meg. Az esés mellé az idei átlagnál lényegesen élénkebb forgalom került, 16 milliárd forintot is meghaladó értékben cseréltek gazdát a papírok a pesti parketten.

A blue chipek között az OTP szenvedte meg a napot a legjobban, a BÉT húzórészvénye 3,5 százalékkal 4565 forintra hullott alá, több, mint 11 milliárd forintos forgalom mellett. A gyorsjelentését közzétevő Mol, illetve annak petrolkémiai üzletága, a TVK szintén esett, az olajpapír 1,6 százalékkal 17 210 forintra, a vegyipapír pedig 5 százalékkal 1980 forintra esett. A Molnál a csalódást keltő kitermelés, a váratlan egyszeri tételek és a hasonlóan lehangoló várakozások is nyomást gyakorolhattak az árfolyamra. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal morzsolódott le, 386 forinton állapodott meg. A nagyobbik gyógyszergyártó, a Richter is esett, 0,9 százalékkal 34 805 forintra, az Egis viszont 0,3 százalékkal 18 800 forintra emelkedett. A Pannergynél megszűnt az eladói nyomás, miután a Lazarus utolsó pakkettjét is értékesítette, ennek örülve limittel erősödött a papír.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!