Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amennyire jól működött egy évvel korábban, annyira kellemetlen meglepetést tartogathatott a BÉT-en befektetők számára a régi tőzsdei szezonalitáson alapuló stratégia, amely alapja a "Sell in May and go away" mondás, vagy más néven az úgynevezett halloween-indikátor.

Ennek lényege, hogy a Walll Street-i hiedelmek szerint a tőzsdék a nyári hónapokban, május elejétől október végéig rendszerint rosszabbul teljesítenek, s az igazi nyereségek az év másik felében, november elejétől április végéig érhetők el.

A BUX index tavaly azonban a nyári hónapokban is jól teljesített, az április utolsó kereskedési napján 26 871 ponton záró BUX indexet november első kereskedési napján 29 802 ponton zárt, így aki kihagyta a nyarat, az közel 11 százalékos nyereségtől fosztotta meg portfólióját. Igaz, a jelek szerint október végén még mindig megérte visszaszállni, hiszen az index az áprilist 32 956 ponton zárt, azaz további 10,5 százalékkal emelkedett.

Ez azonban nem sokat változtatott a hosszabb évek statisztikáin. Számításaink szerint 2000 óta, az elmúlt 17 évben átlagosan 7,68 százalékos hozamot produkált a BUX index a téli hónapok során, míg a nyári hónapokban mindössze 2,15 százalékot. Egy évvel korábban egyébként például nagyon jól működött a szezonalitás, hiszen akkor a nyári hónapok 4,7 százalékos esést, míg a téli hónapok 24,6 százalékos emelkedést hoztak az indexben.

A hosszabb távú statisztikákon alapuló kereskedési stratégáiknak persze mindig van hátulütője. Ezek közül a legfontosabb az, hogy nincs garancia arra, ami eddig működött a piacon, az ezután is működni fog. A másik, hogy egyáltalán nem biztos, a soron következő év is illeszkedik majd a hosszútávú átlagba.

Mindenesetre aki bízik a szezonalitás erejében, annak hamarosan meglehetősen egyszerű eszköz is rendelkezésére áll majd ennek kihasználására. A Financial Times írása szerint ugyanis nemsokára egy olyan tőzsdén jegyzett alap részvényei is megvásárolhatók lesznek, amely pont a szezonalitást veszi alapul befektetési stratégiájához. A Sam Stovall, a CFRA cezető stratégája által megálmodott alap lényege, hogy nem kiszáll május elején a részvénypiacról, csak a portfólióját teszi defenzív üzemmódba és az S&P 500-as index egészségügyi szektorban és nem ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó szektorban érdekelt részvényeiből vásárol. A téli hónapokban vált és növekedésorientált szektorokat vesz, ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényeit, technológiai részvényeket és iparvállalatok papírjait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!