Ha valaki tőzsdei befektetésen gondolkodik, akkor rengeteg brókercég közül választhat. Bár szolgáltatásikban ezek a cégek nagyon hasonlóak egymáshoz, az általuk elkért díjak drasztikusan különbözhetnek. Márpedig a brókercégnek kifizetett díjak komolyan befolyásolják egy adott befektetésen elérhető hozam mértékét.

Azonban a díjak és jutalékok összehasonlítgatása meglehetősen időigényes folyamat, ebben szeretne segíteni a Magyarországon is piacon lévő, holland DEGIRO brókercég összeállítása.

Mára a tőzsdei részvénykereskedés szinte teljes egészében az online piacon zajlik. Bár itt a brókercégek által nyújtott szolgáltatások alig különböznek egymástól, ennek ellenére az általuk felszámított díjakban jelentkező különbségek meglepően nagyok.

Sajnos a brókercégek díjstruktúrái sokszor nagyon összetettek és nehéz átlátni, a különböző cégek mit is kínálnak valójában. Mivel a cégek eltérő jutalékokat alkalmaznak különböző termékeknél, ezért érdemes egy terméket kiválasztani, amely a legjobban passzol az adott ügyfél befektetési stílusához. Hogy egyszerűsítsék a folyamatot, a holland DEGIRO szakértői megpróbáltak egy szélesebb körű áttekintést adni a különböző brókercégek más és más termékeire felszámított díjairól a magyar piacon.

Íme a Budapesti Értéktőzsdén bevezetett részvények adásvételénél felszámított tranzakciós díjak összehasonlítása. Fontos megjegyezni, hogy a táblázat összeállításakor azt feltételezték, hogy a befektető nem day-trade ügyletet hajt végre (azaz nem veszi meg és adja el ugyanazon a napon az adott részvényt), valamint nem vették figyelembe a cégek által esetlegesen kínált egyedi engedményeket és akciókat.

A külföldi tőzsdéken felszámított tranzakciós díjak között a különbségek még magasabbak. A DEGIRO összeállított ezek összehasonlítására egy másik táblázatot is néhány népszerű termékre. Itt az előző táblázathoz hasonlóan azt feltételezték, hogy nem napon belüli ügyletről van szó és nem vették figyelembe az egyedi engedményeket és időszakos akciókat. A táblázatban szereplő forintösszegeket 310 forintos euró, 265 forintos amerikai dollár, 350 forintos angol font és 32 forintos svéd korona árfolyam mellett számították ki.

Ezek azonban még csak a tranzakciós jutalékok. Egy brókercég ezen felül számos más díjat is felszámol ügyfeleinek, például letétkezelési díjat, számlavezetési díjat és betéti díjakat is. Ezek ugyan alacsonynak tűnhetnek, azonban összeadva jelentős további költségeket jelenthetnek az ügyfél számára.

Nem csak a jutalék a fontos

Emiatt a DEGIRO szakértői készítettek egy mintaportfóliót, amelynek a költségeit hasonlították össze a különböző brókercégek által megadott díjakat alapul véve. Ez a számítás igyekezett figyelembe venni egy több elemből álló portfóliót terhelő összes díjat, amelyet az adott brókercég felszámol ügyfele terhére, számlavezetési díjat, tranzakciós költséget és letéti díjakat egyaránt.

A számítás egy 5 millió forint értékű portfólióra készült. A kalkulációban azt vizsgálták meg,, hogy milyen díjak terhelik az ügyfelet, ha összesen 12 esetben hajt végre adásvételt magyar részvényekre 125 ezer forint értékben, 3 üzletet köt európai részvényekre 500 ezer forint értékben, 12 tranzakciót 125 ezer forint értékben amerikai részvényekre és 250 ezer forint értékben helyez el 4 alkalommal pénzt a számlán.

Íme az eredmény:

Itt is fontos megjegyezni, hogy a DEGIRO csak a cégek által nyilvánosan közölt díjakat vette számításba. Nem vette figyelembe a befektetési alapokat, illetve ez ETF-eket (tőzsdén jegyzett alap) terhelő díjakat, valamint a brókercégek által nyújtott esetleges egyedi engedményeket sem.

Persze nem csak a költségek számítanak

Az alacsony brókeri díjak mellett a befektetők természetesen azt is figyelembe veszik, hogy egy adott brókercég a termékek milyen széles skáláját nyújtja ügyfelei részére, hányféle termékkel lehet nála kereskedni és sokat számít az is, mennyire felhasználóbarát kereskedési rendszere.

A DEGIRO azonban nem csak alacsony díjai miatt lehet jó választás Az általa kínált termékek mennyisége és a rajta keresztül elérhető tőzsdék magas száma, a rövid és átlátható díjstruktúra együttesen teszik vonzó választássá a befektetők számára. Ráadásul mindezek a szolgáltatások elérhetőek nem csak hagyományos számítógépes, de mobil kereskedési rendszeren keresztül is (Androidra és iOS verzióban is).

Ami ennél is fontosabb, hogy a DEGIRO kiemelt figyelmet fordít az ügyfelek eszközeinek biztonságára. Az ügyfélvagyont a cég egy teljesen független letétkezelő felügyeletére bízza a cég eszközeitől teljes mértékben elkülönítve. Így abban a valószínűtlen esetben, ha a céggel bármi történne, az ügyfelek vagyona teljes biztonságban van. Az ilyen típusú biztonsági rendszert általában csak az intézményi ügyfelek követelik meg, azonban a DEGIRO ezt a magyar lakossági ügyfelek részére is biztosítja.

Mindezeknek köszönhetően az ügyfelek elégedettsége a DEGIRO szolgáltatásaival nagyon magas a legutóbbi végzett felmérések alapján.

A cikk megjelenését a DEGIRO támogatta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!