Masszív trendfordító jelzés érkezett az elmúlt hetekben az euró/forint keresztárfolyamban. A jelek szerint a hosszabb távú felfelé tartó trend győzött keresztárfolyamban, s erre a legutolsó, s egyben legerősebbnek tekinthető jelzés is megérkezett, amikor múlt év végén 290 forint fölé lőtt ki az árfolyam, s egészen 295 forint fölé ugrott. Ezzel ugyanis elesett a tavaly január óta tartó forinterősödő trendben beállított utolsó legitim csúcs is elesett - innen tudott utoljára új mélypontra süllyedni a keresztárfolyam - s végleg megszakadt a rövidtávú forinterősödő trend.

Ennek elestére egyébként az elmúlt hónapokban már számos figyelmeztető jelzés érkezett, az emelkedéshez tartozó trendvonal törésétől kezdve az RSI csökkenő trendjének elestén keresztül a mozgóátlagok áttöréséig. Ráadásul a kurzus a jelek szerint validált egy fordított fej váll alakzatot a grafikonon, amelynek úgynevezett nyakvonala a 290 forint körüli szintet környékén található, s magassága mintegy 15 forint. Ha az alakzat érvényes marad, akkor az ebből számolt célár alapján nem a kerek 300 forintos szint, inkább akár a 305 forint körüli zóna is lehet a mozgás célja.

EUR/HUF napi
Kép: Alfatrader

További kedvezőtlen jel, hogy az 50 napos mozgóátlag erősen a 200 napos mozgóátlag felé tart, s ha keresztezik egymást, kialakulhat az úgynevezett "halálkereszt" formáció. Ezt az alakzatot elég sok programozott kereskedési stratégia követi, s ha kialakul, számítani lehet rá, hogy tovább eladói nyomás nehezedik majd az árfolyamra.

Órás grafikont szemlélve, csak a korábbi csúcsokat és mélypontokat véve alapul a legközelebbi ellenállási szint 298 forint magasságában látszódik a grafikonon, e felett viszont már csak 307 forint magasságában látszik a következő szint. A magyar deviza kilátásai akkor fordulnának pozitívra, ha sikerülne egy markáns 288 forint alatti zárást produkálnia a keresztárfolyamnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!