A Fed idei első kamatdöntő ülésén nem változtatott az irányadó kamaton. Az egyhangúlag, 10-0 szavazati aránnyal meghozott döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. Előző, december 13-14-i ülésén a Fed 25 bázisponttal 0,50-0,75 százalékra emelte az irányadó kamatsávot. Előtte egy évvel korábban, 2015 decemberében folyamodott hasonló lépéshez, véget vetve a kilenc éve tartó zérókamat-politikának, elindítva az óvatos kamatemelési ciklust - írja az MTI.

A bejelentés enyhén emelkedő pályára helyezte a korábban vegyesen alakuló indexeket. Az árfolyamokat azonban elsősorban vállalati eredménybeszámolók és makrogazdasági adatok irányították szerdán.

A befektetők azt remélik, hogy a folyamatban lévő vállalati eredmény beszámolók visszaigazolják a novemberi elnökválasztás óta elért árfolyamnyereségeket. A Thomson Reuters  felmérése szerint az S&P-500 index tagvállalatainak a nyeresége a negyedik negyedévben hét százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami kilenc negyedéve a legjobb növekedés lenne.

A nap bővelkedett kedvező makrogazdasági adatokban. Januárban az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben, június óta a legnagyobb számban nőtt a foglalkoztatás az amerikai magánszektorban. A Markit és az ISM gazdaságkutató intézetek egymástól független kimutatása szerint januárban az amerikai feldolgozóipar teljesítménye mintegy két éve a legnagyobb mértékben nőtt.

Az árfolyamok vegyes szerdai mozgásáért az energiaipari papíroknak a technológiai részvények erősödését ellentételező gyengülése volt a felelős. Az S&P-500 indexben képviselt tizenegy ágazatból nyolcnak csökkent az indexe, a legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal az energiaiparé és 1,7 százalékkal a közüzemi szolgáltatóké. A részvények nagyjából négy a háromhoz arányban gyengültek és erősödtek szerdán.

Az Exxon részvénye 1,4 százalékkal gyengült. A cég kedden számolt be negyedéves eredményéről.  Az Apple részvénye több mint hat százalékkal erősödött a jó bevételi és az iPhone értékesítési adatainak köszönhetően.

Az olajár emelkedett, a zárás előtt másfél órával a WTI 1,86 százalékkal állt magasabban hordónként 53,79 dolláron, a Brent pedig 2,02 százalékkal magasabban 56,70 dolláron. Az arany határidős jegyzése 0,07 százalék erősödést mutatott 1212,00 dolláron unciánként. A dollár erősödött, az eurót 0,14 százalékkal jegyezték gyengébben 1,0782 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!