Nagyot eső részvényárfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén, az euró forintárfolyama  történelmi csúcsra menetelt, a feltörekvő piaci részvényeket intenzíven adják a befektetők. Eközben az amerikai részvénypiac viszonylag jól teljesít és egy egyszerű korrekcióval megússza a pénzügyi viharokat.

Nem először van ilyen a történelemben - akár a 12 évvel ezelőtti cikkek címeit is idézhetnénk. Akkor, 2006-ban hasonló jelenségek játszódtak le a világ pénzügyi piacain, s a forintárfolyam sem maradt érintetlen, mint ahogy most sem sikerült megúsznia az általános feltörekvő piaci rossz hangulatot.

A történelem nem ismétli önmagát, de rímel - hangzik a híres idézet Mark Twaintől, amit a mostanihoz hasonló körülmények között sok befektető idézhet.

Már volt ilyen

A januári davosi világgazdasági fórumon Jes Staley, a Barclays vezérigazgatója úgy vélte, a globális gazdaság és a tőkepiacok helyzete sokban emlékeztet a 2006-os évre, amely csak a felvezetője volt a 2008-as piaci összeomlásnak. Az eszközárak, a tőzsdék mindenkori csúcsukon járnak, minden nagyobb iparág 20 százalék körüli mértékben nőtt az elmúlt években és a volatilitás a piacokon történelmi mélyponton tartózkodik. És mindenki aggódik emiatt. A világban hatalmas adósságállományok épültek fel, különösen dollárban, ilyen körülmények között ha hirtelen megváltoznak a piaci körülmények, a finanszírozási költségek emelkednek, az nagyon sok gazdaságot kedvezőtlenül érinthet - mondta akkor a bankvezér.

Jóslata bejött. Akárcsak 2006-ban, az amerikai állampapírok hozama sok éve nem látott csúcsra emelkedett, a befektetők az emelkedő amerikai hozamok láttán elkezdtek aggódni a nagyobb adósságállománnyal rendelkező feltörekvő piaci országok miatt. Ezt persze most megspékeli Donald Trump kereskedelmi háborús retorikája is, a komoly kereskedelemkorlátozó lépések negatív hatásait ugyanis a feltörekvő országok gazdaságai fokozottan érezhetik.

Az S&P 500-as amerikai részvényindex januári csúcsához képest jelenleg alig 5 százalékkal van lejjebb, ugyanakkor az MSCI Emerging Markets Index már csaknem 20 százalékot esett. A BUX index vesztesége a január végi csúcshoz képest eléri a 17 százalékot.

Ugyanakkor Zsiday Viktor befektetési szakember szerint a mostani helyzet jobban hasonlít az 1997-1998-as időszakhoz. Akkor az erősödő dollár és a növekvő finanszírozási költségek több feltörekvő országot bajba sodortak, ami sokuknál recesszióhoz vezetett. Emellett recessziós félelmek alakultak ki a fejlett országokban is, ami tőzsdei árfolyameséshez majd ennek következtében kamatvágásokhoz vezetett. Szerintem ez jobb analógia mint 2006, akkor a makrokép teljesen más volt - tette hozzá a szakember a Napi.hu kérdésére.

Csúnya számokat jöttek ki

Lapunk a 2006-os feltörekvő piaci eladási hullámot választotta összehasonlítási alapként, hogy megnézzük, milyen rombolást képes végezni egy olyan feltörekvő piaci pánik, amely a fejlett részvénypiacokat csak mérsékelten érinti.

2006. májustól a június közepi mélypontig az S&P 500-as részvényindex alig 8 százalékkal esett. Ebben az időszakban a BUX index 28 százalékot zuhant mélypontjáig. Ez az idén januári csúccsal számolva most azt jelentené, hogy a magyar index lejtmenete egészen 29,6 ezer pontig tartana, ami a mostani szintekről további 17-18 százalékos esésnek felelne meg.

A Mol részvények akkor 33 százalékot estek csúcsokhoz képest, ez mostani árakkal számolva az olajpapírok lejtmenetét egészen 2100 forintig vetítené előre. Az OTP hatalmasat zuhant akkor, 8400 forintról 5100 forintig csökkent árfolyamuk rövid másfél hónap leforgása alatt. Egy hasonló mértékű esés mai árfolyamokra lefordítva a megindult árfolyam-korrekció egészen 7000 forintig nem állna meg.

A Magyar Telekom akkor 980 forintról 760 forintig esett. Ez most - korrigálva az időközben kifizetett osztalékkal - valamivel 360 forint alatti árfolyamot jelentene a mostani 400 forinthoz képest. A Richternél az akkori esés mértéke - amely akkor a mostani helyzethez hasonlóan már az általános eladási hullámot megelőzően elindult - elérte a 30 százalékot is. Ez, tekintve a tavaly nyári és az idén év eleji csúcsát az árfolyamnak, most arra utalna, hogy az esés már nem tart soká, nagyjából a mostani 4800-5000 forintos sávban már teljesülne ez a korrekció.

www.markers.hu

De mi történt akkor a forinttal? Akkor a másfél hónapos eladási hullámban 260 forintos szintről rajtolt az euró/forint keresztárfolyam, gyorsan áttörte 275 forintos korábbi csúcsát és meg sem áll 285 forintig. Ez a mai árfolyamokra lefordítva (persze kérdés az időtáv) annyit tesz, hogy az euró árfolyama valamivel 341 forint felett tetőzne. Akkor korábbi csúcsát nagyjából 4 százalékkal haladta meg az euró a csúcson, most ez az előbbi számításhoz hasonlóan 340 és 341 forint közötti euró árfolyamot jelenthetne.

www.markers.hu

A rossz hír tehát az, hogy amennyiben a 2006-os analógiát vetítjük egyszerű számolással a mostani árfolyamokra, akkor a mostani szintekről még simán belefér egy további esés a részvény-árfolyamoknál és a forintnál egyaránt.

A jó hír viszont az, hogy ezt követően, a 2007-2009-es medvepiac és összeomlás előttig a tőzsde és a forint is lendületet vett, a BUX index 13 hónap leforgása alatt 65 százalékkal erősödött 2007 nyaráig, a forint árfolyama pedig 15 százalékkal, az euró kurzusa 245 forintig csökkent. Persze semmi sem garantálja, hogy most is ugyanez történik, hiszen a történelem csak rímel, de nem ismétli önmagát.