A számok mindenesetre imponálóak, a konszolidált árbevétel 27, az adózott eredmény 72 százalékkal nőtt (19,8 milliárd forintra), az USA-ban a Cariprazine meginduló royalty bevételei (9 millió dollár) megháromszorozták a bevételeket. A pénzügyi eredmény elérte a 4,4 milliárd forintot. A vezérigazgató felhívta a figyelmet a bruttó fedezeti hányad visszaesésére, 60 százalékról 55-re, ami jelzi az évek óta folyamatos árerózió hatását. Jövőre tovább rontja a számokat az egyedi gyógyszerazonosító számok dobozonkénti feltüntetése is, amelyet az EU írt elő.

Sikernek számít, hogy az Esmya amerikai III. fázis vizsgálatai közül a második is pozitív lett. A nőgyógyászati üzletág januárban bővült az Allergan által kifejlesztett Levosert fogamzásgátló eszköz licencbe vételével.

Az orosz piac tovább bővült, idén már az árbevétel 24 százalékát adta. A forgalom a rubel erősödésétől függetlenül, volumenben is jó tizedével bővült. Javult a termékösszetétel is, nőtt a nőgyógyászati termékek aránya. (Annak ellenére, hogy Oroszországban nem támogatottak a fogamzásgátlók.)

Nyugat-Európában 38 százalékkal nőtt a forgalom, főként az Esmya eladásainak bővülése miatt. Megindult a Cariprazine alapú új termék, a Vraylar royalty bevételeinek áramlása, bevétel származik az első biológiai készítményből, a lombikbébi programokat segítő Bemfolából. Ezek bőven ellensúlyozzák a fogamzásgátlók eladásának csökkenését, amit részben demográfiai okok is magyaráznak.

Közép-Európában a lengyel influenzajárvány növelte a forgalmat (Groprinosin), de Romániában is harmadával nőtt a cég kiskereskedelmi forgalma. A hazai gyógyszereladások stagnáltak.

A kutatási és fejlesztési költségek tavaly óta nőttek, de az első negyedévben még mindig csak az árbevétel 9 százalékát tették ki.

A hagyományoknak megfelelően Bogsch Erik jelezte, hogyan változtak a februári előrejelzéshez képest a prognózisok. Magyarországon és Romániában továbbra is stagnálásra számít a Richter, Lengyelországban viszont 5 százalékig terjedő emelkedés várható. Nyugat Európában 10-15 százalék közötti növekedésben bíznak. Oroszországban a korábbi 3 helyett 4 százalékos lehet a bővülés, ez elérheti a 20 milliárd rubelt.

A jó royalty miatt az USA-ban a korábbi stagnálás helyett már 10 százalékos növekedést vár a Richter. Az Esmya bevételei 80, a Grünenthal-portfólió bevételei 40, a Bemfolából származó bevételek 30-35 millió euróra rúghatnak. A bruttó eredmény aránya a rosszabb első negyedév ellenére éves szinten maradhat az 56-57, a k+f-arány 11-12 százalékos szinten. Az összesített árbevétel növekedését februárban még 3 százalékra becsülte a vezérigazgató, most viszont már 5 százalék az előrejelzés, de ez erősen függ a keresztárfolyamoktól.

A Richternek még 120 millió euró az adóssága, húsz év után növelte az osztalékarányt - a profit 25 százalékáról 30 százalékara -, de a 100 milliárdot meghaladó készpénz további lehetőséget rejt. A vezérigazgató jelezte, hogy továbbra is gondolkodnak termékportfólió vásárlásán, de konkrétumok egyelőre még nincsenek.

A szerző rendelkezik Richter-részvénnyel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!