Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erős fordulatot mutatott be tavaly a Magyar Telekom, s az elemzői előrejelzéseknél kedvezőbb negyedéves számokkal örvendeztette meg befektetőit szerdán piaczárás után közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentésében.  A társaság a tavalyi utolsó három hónapban 182,8 milliárd forintos árbevételt ért el, 11,98 milliárdos működési eredmény, 4,1 milliárd forintos adózás utáni eredmény és 43,73 milliárd forintos EBITDA mellett. A portfolio.hu konszenzusa alapján az elemzők 166,3 milliárd forintos forgalmat, 13,4 milliárd forintos adózott eredményt és 41,7 milliárd forintnyi EBITDA-t vártak.

Az árbevétel vártnál magasabb, 10,7 százalékos emelkedése a jelentés  szerint elsősorban a  kiemelkedő rendszerintegrációs és információtechnológiai teljesítménynek, valamint  a  vezetékes szegmensben elért erőteljes növekedésnek köszönhető. Az összes bevétel éves szinten 4,8 százalékkal nőtt, amely meghaladja az előzetes várokozásokat. A mobil bevételekben történt csekély mértékű visszaesést ellensúlyozták a magasabb vezetékes és energia bevételek, valamint az EU forrásokból támogatott  projektekhez kapcsolódó nagyon erőteljes  rendszerintegrációs és információtechnológiai teljesítmény.

Macedóniában és Montenegróban  3,9 illetve és  5,6 százalékkal esett vissza az árbevétel éves  összehasonlításban a fennálló piaci verseny és szabályozási nyomás hatására - áll a jelentésben.

A menedzsment eredeti terveiben tavaly az EBITDA 2014-hez képesti szinten tartása szerepelt, ehhez képest az 3,4 százalékkal növekedett. Ez nemcsak az energia és rendszerintegrációs és információtechnológiai szegmensből, hanem vezetékes és mobil alaptevékenységből is származó magasabb bruttó fedezetnek köszönhető.

Az értékcsökkenési leírás 18,9 százalékkal,31,7 milliárd forintra emelkedett 2015 negyedik negyedévében a 2014 októberében vásárolt új frekvenciahasználati jogosultságokhoz kapcsolódó telekommunikációs licencek magasabb értékcsökkenésének következtében. Az új számlázási és SAP rendszerhez kapcsolódó szoftveraktiválás is további költséggel járt.

A Magyar Telekom céljai
Kép: forrás: Magyar Telekom


Christopher Mattheisen vezérigazgató a jelentéshez fűzött kommentárjában megemelte a cég jövő évre vonatkozó eredményvárakozásait. "Előretekintve a 2016-os évre elmondhatjuk, hogy a középpontban továbbra is a trendfordulók megvalósítása áll majd,  amely céljainkkal összhangban nyereségességünk növelését is magába foglalja. Az összes szegmensünkben tapasztalható integrált csomagokba történő ügyfél migráció  eredményeképpen folyamatos  eltolódás zajlik a  bevétel  összetételében,  ami várakozásaink  szerint  enyhíteni fogja a hang alapú bevételek csökkenését.

A lakossági gázpiacról történt kilépést, valamint az üzleti szegmensből származó energia bevételek konszolidációból való kivonását követően 2016-ra  mintegy  580-590 milliárd forint bevételt várunk, és 2017-re vonatkozó nyilvános célkitűzésünket pedig 585-595 milliárd forint közé tesszük.

Összességében arra számítunk, hogy 2016-ban  a jelentett EBITDA 187-191 milliárd forint körül alakul majd, míg a 2017-re vonatkozó nyilvános EBITDA célkitűzésünket  189-193  milliárd  forintra emeljük.  A rendszerintegrációs  és  információtechnológiai tevékenységekből  származó bevételek növekvő  hozzájárulása a  Csoport  egész  földrajzi  területén  kulcsfontosságú  szerepet  fog játszani  abban,  hogy a  Csoport  szintű növekedő EBITDA célkitűzést teljesítsük. A Capex tekintetében a folytatódó hálózatépítés ellenére éves szinten mintegy  10 százalékos csökkenést várunk 2016-ra és 2017-re egyaránt." - áll a jelentés kommentárjában.

A cég által publikált előrejelzés szerint az idei 15 forint után 2017-ben 25 forint osztalékot terveznek kifizetni osztalékként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!