A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,07 százalékkal, az S&P 500 0,06 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,21 százalékkal állt hétfői záróértéke fölött a nyitást követő percekben.

A félidején túl lévő jelentési szezon eddig nem okozott csalódást, a Thomson Reuters prognózisa szerint az S&P 500 index kosarában szereplő vállalatok összesített nyeresége a harmadik negyedévben 6,7 százalékkal emelkedik a korábban várt 5,9 százalékkal szemben.

A befektetők továbbra is kivárnak a Fed, a Bank of England és a japán jegybank ülése előtt, és nagy érdeklődés előzi meg, hogy kit jelöl Trump elnök Janet Yellen utódjául a Fed élére. Washingtoni források szerint Jerome Powell, a Fed kormányzótanácsának tagja a legesélyesebb, aki állítólag "galamblelkű", nem híve a gyors monetáris szigorításnak. Az elnök valószínűleg csütörtökön nevezi meg jelöltjét.

A Fed monetáris döntéshozó testületének kedden kezdődött kétnapos ülését most kisebb figyelem övezi, a Reuters által megkérdezett elemzők szerint az amerikai tartalékbank csak decemberben emeli az irányadó kamatot.

Hétfőn gyengüléssel zárt New York. A DJIA 0,36 százalékkal, az S&P 500 0,32 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,03 százalékkal süllyedt.

Az olajpiacon enyhe korrekció kezdődött, de továbbra is két és fél éves csúcs közelében álltak a jegyzések. A várakozások szerint az OPEC, Oroszország és néhány más nagy exportőr meg fogja hosszabbítani a jövő márciusban lejáró termeléscsökkentési megállapodást, amelynek keretében januártól napi 1,8 millió hordóval fogták vissza a kínálatot.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 0,15 százalékkal 54,10 dollárra, a globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése pedig 0,10 százalékkal 60,80 dollárra csúszott le a kora reggeli szintekről.

A dollár árnyalatnyit erősödött, az euró kora délután 1,1639 dollár körül forgott a reggeli 1,1644 dollárral szemben.

Az arany ára a katalóniai válság hatására megszilárdult. "Katalónia mikrokozmosz az Európai Unión belül, de reprezentálja az Európai Unió bizonytalanságát" - mondta Dan Hussey, a chicagói RJO Futures piaci stratégája. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1270,36 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,3 százalékkal alacsonyabban, mint előző este. Az arany korábban három hetes mélypontra, 1263,35 dollárra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!