A határidős indexjegyzések alapján az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,15 százalékkal a hétfői zárás felett kezdi a keddi kereskedést. A frankfurti DAX index 0,27 százalékkal, a londoni FTSE-100 index 0,12 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,23 százalékkal emelkedik a kereskedés kezdetén - írta az MTI.

A tőzsdei árfolyamokat kedden az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom júliusi alakulása, valamint a nagyobb európai nemzetgazdaságok és az euróövezet augusztusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) befolyásolhatja.

Hétfőn indexcsökkenéssel zártak a világ tőzsdéi az észak-koreai nukleáris fenyegetés árnyékában. Vasárnap sorban a hatodik, egyben a legnagyobb atomkísérletét hajtotta végre Észak-Korea. Az Egyesült Államokban ünnep miatt nem volt kereskedés hétfőn. Az ázsiai piacok veszteségben zártak, csakúgy, mint az európai tőzsdék. A páneurópai indexek közül a Stoxx 600 0,52 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 0,55 százalékkal gyengült, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,39 százalékkal zárt lejjebb.

Frankfurtban 0,33 százalékkal csökkent a DAX index, a londoni FTSE-100 index 0,36 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 pedig 0,38 százalékkal. Madridban 0,80 százalék, Milánóban 0,31 százalék volt az indexcsökkenés.

A kockázatkerülés a befektetési menedék eszközöknek kedvezett, a devizák közül a jen árfolyama emelkedett, valamint erősödött az arany és az ezüst illetve az államkötvények árfolyama. A nyersanyagár-emelkedés a bányaipari ágazat részvényeit erősítette, ágazati mutatójuk két százalékkal erősödött. Az ingadozó olajár ellenére feljebb mentek hétfőn az energiaipari részvények is.

A keddi globális tőzsdei kereskedés egyértelmű tendencia nélkül indult el Ázsiában Kína vártnál jobb augusztusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) ellenére is. Augusztusban a szolgáltatató ipari BMI háromhavi, az összetett BMI pedig hathavi csúcsot ért el Kínában. A sanghaji tőzsdeindex ezzel párhuzamosan húszhavi csúcsot érintett. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a sanghaji tőzsdeindex 0,25 százalék emelkedést mutatott, a hongkongi pedig 0,16 százalékosat. Tokió viszont 0,58 százalék, Szöul 0,26 százalék veszteségben járt.

Az arany ára hétfőn egy éves csúcsot ért el. Kedden a jegyzés tovább emelkedett, reggel a határidős piacon a legközelebbi határidőre 0,86 százalékkal állt magasabban, unciánként 1341,90 dolláron.

Az olajár változóan alakult, az amerikai olaj ára emelkedett, mivel az újraindított finomítók növelték a nyersolaj iránti keresletet. A WTI jegyzése az európai kezdés előtt másfél órával 0,40 százalékkal állt magasabban a globális kereskedésben hordónként 47,48 dolláron. A Brent nyersolaj ára 0,21 százalékkal 52,23 dollárra csökkent. A Brent ára az aranyba és más értékőrző eszközökbe átirányított befektetések miatt csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!