Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni FTSE-100 mutató 0,62 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,54 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,42 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Madrid 1,06 százalékos, Milánó pedig 1,28 százalékos veszteségben zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,30 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,33 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,70 százalékkal csökkent.

A Budapesti Értéktőzsdét az OTP rántotta lefelé csütörtökön.

A nap egyik legnagyobb vesztese a GAM svájci alapkezelő volt, amely több mint 10,8 százalékos mínuszban zárt, miután a Crédit Suisse svájci bank megfelezte célárfolyamát. Az Elekta, sugársebészeti eszközöket gyártó svéd vállalat ugyancsak 10 százalékot meghaladó mínuszban fejezte be a kereskedést, mert első negyedéves nyeresége a várakozásokkal ellentétben nem nőtt, hanem csökkent. Az Unibail-Rodamco-Westfield francia ingatlanipari csoport árfolyama több mint 4 százalékkal esett, mivel a Morgan Stanley csökkentette a scoport részvényeinek célárfolyamát, pedig emelkedett nyeresége az első fél évben.

A piacok figyelmét erősen lekötötték a globális kereskedelmi fejlemények. Az Egyesült Államok és Kanada a jelek szerint meg tud állapodni a pénteki határidőre, és így sikerül megmenteni az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt egy korszerűsített formában.

Csökkenni látszik a feszültség Európa és az Egyesült Államok között is, Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos egy meghallgatáson kijelentette, hogy az Európai Unió kész akár nullára csökkenteni valamennyi ipari termékre, köztük a gépjárművekre vonatkozó importvámokat, amennyiben az Egyesült Államok is hasonló lépést tesz.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,40 százalékos, az S&P 500-as index 0,28 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,07 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,40 százalékos nyereségben, 77,77 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,43 százalékos pluszban, 69,81 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,50 százalékkal, 1205,40 dollárra esett.

Egy euróért 1,1648 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,50 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Kép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!