Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon jól indult az év az arany számára - szerdán unciánként 1316-1325 dollárért kereskedtek a nemes fémmel -, miután 2017-ben zsinórban második évét fejezte be drágábban, mint az előzőt. A 14 százalékos éves emelkedés a legnagyobb felfelé történő kiugrás a 2010-es 29,5 százalékos növekedés után - hívja fel a figyelmet Dennis Gartman árupiaci elemző év eleji jóslatában.

A szakértő szerint a tavalyi áremelkedést nehéz lett volna előre megjósolni: nagyban köszönhető volt annak, hogy a globális gazdasági növekedés gyorsult, valamint Donald Trump első elnöki évében - a milliárdosból lett politikus örömére - a hivatalos adatok azt mutatták, hogy az amerikai gazdaság jól teljesített. Nem csak a munkanélküliségi ráta van rekord alacsony szinten, de az infláció sem pörgött fel túlzott mértékben. A nemes fém jó teljesítménye azért is meglepő volt, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) háromszor is kamatemelés mellett döntött az elmúlt esztendőben, ami vonzóbbá tehette volna az amerikai államkötvényeket.

Köszönhetően Trump inkonzisztens viselkedésének, az USA belpolitikai botrányainak, valamint a felerősödő nemzetközi konfliktusoknak - például Észak-Korea sorozatos rakétakísérleteinek és az amerikai elnök heves reakcióinak - az aranyár lendületet kapott. Az egymást érő politikai válságok idején jó befektetésnek tűnt a nemes fém: szeptember közepére 1346 dollárba került egy uncia arany - ezzel éves csúcsra ért.

Nagyításért kattintson a képre!

Jöhet az 1500-as árfolyam

Gartman szerint az elmúlt év ismét csak azt mutatta, hogy az arany sokkal inkább hosszú távú befektetés, mivel a rövid kihatású események nem befolyásolták az árfolyamát. Épp emiatt arra van kilátás, hogy folytatódik a felfelé araszolás.

"Elég stabil kijelentés, hogy 2018-ban az arany folytatja a drágulást, köszönhetően a gyenge amerikai dollárnak, a magas költségvetési hiánynak és eladósodottságnak. Ráadásul mindez kéz a kézben érkezik a potenciális egyesült államokbeli bérinflációval és újabb geopolitikai konfliktusokkal" - magyarázza a szakértő.

Úgy látja, hogy elhamarkodott az Economist magazin 2017 végi jóslata arról, hogy újra a dollár válhat a világ tartalékdevizájává: a kriptovaluták népszerűsége, valamint Kína és Oroszország dollártól való ódzkodása épp az ellenkező irányba mutat. A bitcoinhoz hasonló digitális fizetőeszközök viszont épp az óév utolsó napjaiban kezdtek el villámsebesen esni, rávilágítva, hogy nem helyettesíthetik az arany tartalékos szerepét.

A szakértő ezért egyetért a Bloombergnek 1500 dolláros unciánkénti árat jósló Mark O'Byrne-nel, a GoldCore elemzőjével. Szerinte minden Észak-Koreán és a közel-keleti helyzet további alakulásán múlik. A térségben beérhet az iráni tüntetéshullám, Szaúd-Arábia és az öböl-államok harca Katarral és Teheránnal, valamint Trump is megbolygatta a méhkast, amikor elismerte Jeruzsálemet mint Izrael fővárosát azzal, hogy odaköltöztette az amerikai nagykövetséget.

Kínában is az aranyra szavaznak

A Bank of China kereskedelmi elemzése szerint is az árupiaci cikkeké, kivált a fémeké lehet a 2018-as év. "A kedvező gazdasági növekedési adatok, a dollár gyengesége, a csökkenő kötvényárak mellett a nyersanyagok teljes virágzása kezdődhet el" - írta idei évre vonatkozó jóslatában Csiao Fu, a kereskedelmi bank árupiaci stratégiájának vezetője. A BoC szerint már az év első felében 7,500 dollárra emelkedhet a réz, és 1400 dollárra az arany unciánkénti árfolyama.

A kínai állam politikája pedig alátámasztja, amiről Fu beszél. Szerdán - a MarketPulse cikke szerint - satuba fogta a dollárt, és lefelé indította árfolyamát az a hír, hogy a kapitalizmussal kacérkodó kommunista ország a jövőben visszavesz, vagy akár teljesen fel is hagy az amerikai kötvények vásárlásával. A világ legnagyobb amerikai állampapír birtokosaként - 1190 millárd dollárnyi adósságot birtokolnak - egy ilyen lépés érthető módon gyengítette az amerikai fizetőeszközt.

Van, aki óva int

Az arany az elmúlt hónapban, december közepe óta közel 80 dollárral emelkedett. Az okot Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője is ebben látja, de a Reutersnek arról nyilatkozott, hogy szerinte hamarosan korrekciónak kell jönnie.

Viszont szerinte a magas olajárak még lendületben tarthatják az arany árát. Középtávon így érdemes tartani a készleteket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!