Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a feltörekvő piacok jelenlegi gyengélkedése egy globális válságba csapna át, akkor annak epicentrumában Európa állhat majd - vélik a Bank of America Merrill Lynch elemzői a Bloomberg tudósítása szerint. Az európai részvénypiacok már amúgy is alulteljesítők voltak az elmúlt hónapokban, mialatt a feltörekvő piaci devizák - így a forint - árfolyama esett és globális piacokon egyre szűkösebbé vált a dollárlikviditás.

A befektetési bank szakértői szerint az európai országok, mivel gazdaságaik nyitottak és az államadósságuk szintje magas, érzékenyebben reagálhatnak a fejlődő országok gazdasági problémáira és rajtuk keresztül fertőződhet meg az Egyesült Államok gazdasága is. A jelenség hasonló volna ahhoz, ahogy az 1997-es ázsiai válság hatásai Japánon keresztül átszivárogtak az amerikai gazdaságba - állítja Tommy Rickett, a bank stratégája.

Szerinte a folyamat a következőképpen nézne ki: a feltörekvő országok tőkepiacainak esése nyomán az európai vállalati kötvények kockázati felárai is jelentősen megnövekedhetnek - ezek most az ECB kvantitatív lazítása miatt mesterségesen alacsony szinten állnak - s ez az amerikai hitel- és részvénypiacokra is átterjed majd.

A másik kockázat, hogy a feltörekvő piacokon megnőtt volatilitás miatt az európai befektetők elkezdik euróra váltani más, feltörekvő országok által kibocsátott devizáiban meglévő befektetéseiket euróra, ezt a folyamatot erősítheti, ha az ECB lazítási ciklusa véget ér. Az ezáltal kiváltott euró erősödés nyomás alá helyezheti az európai vállalatok eredményességét.

Az európai tőzsdéknek a nyerő kombináció az erős globális növekedés és a gyenge euró. Most azonban a kockázatok nagyon erősen a másik irányba mutatnak - vélte a stratéga.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!