Az európai kereskedési idő végén a nem hivatalos adatok szerint a frankfurti DAX index 1,65 százalék, a londoni FTSE-100 index 1,09 százalék, a párizsi CAC-40 index 1,44 százalék nyereséget mutatott. Az európai FTSE Eurofirst 300 index 1,50 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,22 százalékkal erősödött szerdán.

Kedden az amerikai tőzsdékhez hasonlóan az európai tőzsdék is szerény nyereséggel zártak a prognózisoknak megfelelő amrikai választási eredmény reményében. Szerdán azonban a piaci konszenzusra rácáfoló eredmény hatására nagy veszteségekkel indult a kereskedés a világ tőzsdéin.

Az ázsiai piacok kettő-öt százalékos veszteséggel zártak, Európában pedig jellemzően két-három százalékkal mínuszban vette kezdetét a kereskedés. A piaci pánikreakció azonban fél nap alatt kifutott lendületéből, az európai árfolyamok pozitív korrekcióba kezdek és az amerikai tőzsdék nyitására is már vegyes eredményekkel került sor. Az európai tőzsdék zárásakor pedig a főbb amerikai indexek is már fél százalék körüli nyereséget mutattak.

Az európai piacokon - csakúgy, mint később az amerikai tőzsdéken is - az egészségügyi és gyógyászati ágazatok részvényei profitáltak elsősorban Donald Trump választási győzelméből. Elemzők ugyanis a gyógyszeripari vállalatokra nézve pozitívan értékelték a Hillary Clinton által javasolt árképzési reform valószínű elmaradását. A gyógyszeripari cégeket nagy súlyozással tartalmazó svájci tőzsdeindex közel két százalékos erősödésén ez meg is látszott. Nyereségeket könyvelhettek el szerdán a nyersanyagipari részvények is frissen közzétett kedvező kínai makrogazdasági adatoknak köszönhetően.

A kezdetben négy százalékkal gyengülő olajár is korrigált szerdán: az európai záráskor a Brent 0,13 százalékkal állt magasabban hordónként 46,10 dolláron, a WTI pedig 0,31 százalékkal magasabban 45,12 dolláron.

Az arany ára öt százalékkal is erősödött a választási eredmény ismeretében. Az áremelkedés később mérséklődött. Az európai záráskor az arany határidős jegyzése 0,88 százalékkal állt magasabban 1285,75 dolláron unciánként.

Az euró 0,75 százalékkal 1,0943 dollárra gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!