Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 15 pont, 0,21 százalékos csökkenéssel 7235 ponton kezdi a kereskedést, a párizsi CAC-40 index 2 ponttal, 0,04 százalékkal nyit gyengébben 5302 ponton, a frankfurti DAX index viszont 3 ponttal, 0,02 százalékkal 12 510 pontra emelkedik - írja az MTI.

A makrogazdasági mutatók közül az euróövezet első negyedévi GDP-növekedéséről megjelenő előzetes adat, a márciusi euróövezeti termelői árindex, valamint a német munkanélküliség áprilisi alakulása befolyásolhatja a befektetői döntéseket.

A jelentősebb tőzsdei cégek közül szerdán a BNP Paribas, Sainsburys és a Novo Nordisk teszi közzé negyedéves eredménybeszámolóját.
Kedden az európai piacok indexnyereséggel zártak, a pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,75 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 0,66 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,52 százalékkal emelkedett.

Kedden Londonban az FTSE-100 index 46 ponttal, 0,64 százalékkal 7250 pontra emelkedett, a frankfurti DAX index 12 507 ponton zárt 70 pont, 0,56 százalék emelkedés után, Párizsban pedig 37 ponttal, 0,70 százalékkal zárt magasabban a CAC-40 index 5304 ponton. Madridban 0,98 százalék, Milánóban 0,60 százalék volt az indexnyereség.

Az olaj- és gázipari ágazat részvényei nagy nyereséget értek el a kedden közzétett eredmény beszámolóknak köszönhetően. A BP megháromszorozta nyereségét, részvénye 1,6 százalékkal erősödött. Az indexek erősödését a nyersanyagipari ágazat árfolyamvesztése korlátozta. Az Antofagasta, Fresnillo, Glencore és Randgold Resources bányaipari vállalatok részvényei két százalékkal gyengültek.

A keddi kereskedést az amerikai árfolyamindexek is szerény nyereséggel fejezték be, bár nap közben csekély pozitív és negatív értékek között ingadoztak. A DJIA-30 index 0,17 százalékkal, az S&P-500 index 0,12 százalékkal zárt magasabban. A Nasdaq Composite index csekély 0,06 százalékos nyerseséget ért el, de 6095 ponton ez is rekordzárással volt egyenértékű, miután 6102 ponton nap közbeni rekordot is beállított.

Az amerikai indexek csekély keddi mozgása a Fed két napos kamatdöntő ülése eredményének szerdai bejelentését megelőző kockázatkerülésnek volt tulajdonítható. A kivárás a szerdai globális tőzsdei kereskedésre is minden bizonnyal rányomja majd a bélyegét. A piacok nem várnak újabb kamatemelést a Fed-től a mostani ülésen, részleteket remélnek viszont a jegybanki mérleg 4,5 ezer milliárd dolláros kötvényállományának csökkentésének tervéről, amelyről az előző, márciusi ülésen tett első alkalommal említést a Fed.

Az ázsiai értékpapírpiacok vegyes, többségében pozitív értékekkel indították el a szerdai globális tőzsdei napot. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Hongkong 0,33 százalék nyereséget, Sanghaj 0,22 százalék veszteséget mutatott. Tokió és Szöul szerdán ünnep miatt zárva tart.

Az olaj ára felfelé korrigált a keddi két százalékos eséssel elért öt heti mélypontról. A Brent 0,85 százalékkal hordónként 50,89 dollárra, a WTI 0,69 százalékkal 47,99 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!