Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a tőkeáramlásokat nézzük, az idei év eddigi nyertesei mindenképpen az európai részvénypiacok voltak, s ez a trend a múlt héten is folytatódott. Az EPFR Global adatai szerint a július 19-én végződő héten összesen 3 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett az európai részvénypiacokra dedikált alapokba, s ezzel azok idei nettó tőkebeáramlása már elérte a 26 milliárd dollárt - írja a Financial Times.

A folyamatot támogatta a jelek szerint gyorsuló európai gazdasági fellendülés, s azok a szektorok tűnnek a leginkább kedveltnek, amelyek általában a gyorsabb gazdasági növekedés idején teljesítenek jól. Ilyenek a bankszektor és az alapvető nyersanyagok szektorában tevékenykedő cégek (bányászati cégek, vas- és acélipari társaságok, fa- és papíripar), ezek az S&P 500-as amerikai részvényindex európai megfelelőjének tartott Europe Stoxx 600-as indexben felülteljesítették az egészségügyi és közszolgáltatói szektor részvényeit július eleje óta.

Az Európa iránti szerelem egy meglehetősen viharos 2016 után következett be. Akkor a befektetők összesen 100 milliárd eurónyi tőkét vontak ki az európai részvénypiacokról, nem csak a deflációs félelmek, de a brexit kedvezőtlen hatásaitól való félelem miatt is.

Az igazi fordulópontot Európa megítélésében a francia elnökválasztás okozhatta - hívta fel a figyelmet  Brian Singer, a William Blair eszközallokációért felelős vezetője szerint. Ezt egyébként jól mutatja a Bank of America Merrill Lynch havi rendszerességgel készülő alapkezelői felmérése is. Itt ugyanis egészen áprilisig több hónapon keresztül az Európai Unió lehetséges dezintegrációja volt az elsődleges "tail risk" a befektetők válaszai alapján.

Az európai piacoknak eközben segít az enyhe hangnemet megütő ECB is, Singer szerint jelenleg a jegybankok tekinthetők a legnagyobb súllyal latba eső piaci tényezőnek. Bár úgy véli, talán súlyuk egy kissé csökkenhetett az elmúlt időben.

Miközben az európai tőzsdéket egyre vonzóbbnak látják a befektetők, a túlárazottnak vélt amerikai részvényektől egyre inkább elfordulnak. Az amerikai részvényekbe fektető befektetési alapokból már ötödik hete zsinórban megy ki a pénz, a legutóbbi héten 840 millió dollár távozott.

A lap szerint ugyan az elmúlt hónapban a nagyobb európai részvényindexek pontban ugyan lemaradtak az S&P 500-as indextől, azonban eközben az euró nagyot erősödött a dollárral szemben. Dollárban mérve teljesítményük már jobb volt a vezető amerikai mutatónál.

Az amerikai részvénypiacon azért van még olyan szektor, ahova hajlandóak a befektetők pénzt tenni, ez pedig a technológiai. A júniusban lezajlott korrekciót követően az elmúlt két hétben megindult a beáramlás az amerikai technológiai szektorban befektető alapokba, 119 millió dollárnyi pénz érkezett ide. Ezzel a szektorba fektető alapok idén már 9,3 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást regisztrálhattak. Nem véletlen, hogy az S&P 500-as index technológiai szektor-alindexe új csúcsra emelkedett a héten, megdöntve a dotcom lufi idején 2000-ben felállított rekordját is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!