A Russell Indexes piaci adatszolgáltató fejlett piacról fejlődő piaccá minősíti vissza Görögországot, illetve annak értékpapírjait - közölte a vállalat hétfőn.

A társaság az első olyan nagyobb piaci adatszolgáltató, amely a legfejlettebb államok közül visszasorolja a válság által sújtott országot. Két másik társaság, az MSCI, illetve az FTSE korábban bejelentette, hogy felülvizsgálja Görögország fejlett piaci státusát.

A Russell hétfői tájékoztatása szerint az intézkedés június végétől válik hatályossá.

Jóllehet az ilyen átsorolások ritkák, megtörténhetnek, ha egy ország már nem teljesíti az aktuális besorolásának feltételeit - közölte a társaság, hozzátéve, hogy módszertanuk szerint a "fejlett ország" minősítés azoknak a piacoknak jár, amelyek a legkevésbé kockázatosak és amelyeken a leghatékonyabban lehet kereskedni. A fejlődő piacok, illetve az úgynevezett határpiacok rendre kockázatosabbak és kevésbé hatékonyak.

A görög államkötvényeket már korábban kizárták a legfontosabb nemzetközi kötvénymutatók összetevői közül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!