Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint nem lesz hosszú életű az alig egy fél éve a német tőzsdére bevezetett új vállalat, az RWE konszern többségi tulajdonában lévő Innogy tőzsdei szereplése. A hét végi bejelentések szerint ugyanis egy bonyolult tranzakció sorozat keretében a többségi tulajdonos RWE AG eladja 76,8 százalékos részesdését a másik nagy német energetikai konszern, az E.ON részére. A részesdésért cserébe az RWE 16,7 százaléknyi részvénypakettet kap majd az E.On-ban, mindezt egy, az E.On-ban történő 20 százalékos tőkeemelés keretén belül.

Az egyelőre még kidolgozás alatt lévő ügyletben az RWE eközben megkapná - miután az E.On átveszi az irányítást - az Innogy megújuló energiákkal foglalkozó részeit, gáztározási üzletágát, valamint az osztrák Kelagban meglévő részesedését. Ezen felül az RWE-hez kerülne az E.On PreussenElektra nevű cégén keresztüli kisebbségi részesedése a Gundreimmingenben és Emslandban üzemelő atomerőműben és ezen felül kapna még 1,5 milliárd eurónyi késpénzt az E.On-tól.

A tranzakció, beleértve a tavalyi év után fizetendő osztalékot is részvényenként 40 euróra értékelné az Innogy-t. A két cég bejelentése szerint az E.On önkéntes vételi ajánlatot tesz majd az Innogy kisebbségi részvényeseinek, várhatóan 36,76 eurós árfolyamon, s a volt részvényesek ezen felül megkapnák még a tavalyi év után járó 3,24 eurós osztalékot is. Ha az ajánlatra még az Innogy rendes éves közgyűlése előtt sor kerül, akkor az ajánlati ár 40 euró lesz.

A tranzakciók után az RWE kezében fog összpontosulni az Innogy és az E.On megújuló energetikával és energiatermeléssel foglalkozó üzletága, ugyanakkor az E.On a hálózatüzemeltetésre és az energiakereskedelemre tud majd koncentrálni.

Ez a mostani lépés komoly fordulatot mutat a két energetikai cég stratégiájában, különösen igaz ez az RWE-re. Emlékezetes, hogy az E.On és az RWE nemrég választotta szét tevékenységét. Az RWE a megújuló energiákkal foglalkozó üzletágait szervezte ki az Innogyba, s ezután vezette be annak részvényeit egy nyilvános kibocsátást követően a tőzsdére. Az akkori elképzelések szerint az RWE az Innogy kiszervezése után a hagyományos energiatermelésre kívánt volna koncentrálni. Az E.On viszont a hagyományos energiatermeléssel foglakozó üzletágát szervezte ki egy új cégbe, a Uniperbe, ezt korábban szintén bevezették a tőzsdére.

Az első piaci kommentárok egyrészt üdvözlik a tranzakciót. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a cél az volt ezzel, hogy egy olyan német energetikai óriáscéget hozzanak létre, amely nemzetközi színtéren is az egyik legnagyobb szereplő tud lenni, s ezzel sikerül meggátolni, hogy külföldi cégek komoly befolyásra tegyenek szert a stratégiai fontosságú német szektorban. A Blooomberg szerint például a francia EDF és az olasz Enel is komolyan érdeklődött már az Innogy eszközeinek megvásárlása iránt.

Mások kicsit értetlenül állnak az RWE lépése előtt, hiszen fél évvel ezelőtt a cég stratégiája még a hagyományos és a megújuló energiákkal foglalkozó üzletágak szétválasztása volt, most pedig a megújulók visszakerülnek az RWE-hez.

A piac mindenesetre kedvezően fogadta a bejelentéseke, a délelőtti kereskedés során mindhárom tranzakcióban érintett cég részvényei drágultak.

A két cég által vasárnap megjelent közlemény még csak a tranzakció fő paraméterit tartalmazza, s vélhetően azt korábban hozták nyilvánosságra, mint azt eredetileg tervezték. Ennek oka az lehet, hogy a Bloomberg egy nappal korábban már piaci forrásokra hivatkozva meglehetősen részletesen írt a tervezett ügyletről, így a tőzsdei társaságok lépéskényszerbe kerültek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!