A május végi rekord után júniusban további 1300 milliárd dollárral nőtt az olyan államkötvények mennyisége világszerte, amelyek hozama immár a negatív tartományban van. Ha tehát valaki a mostani piaci árfolyamokon vásárol belőlük és lejáratig megtartja azokat, akkor garantáltan kevesebb pénzhez jut majd akkor, mint amennyit most fizetett értük. A mostani növekedéssel tegnap délre a Fitch számításai szerint már 11 700 milliárd dollár értékben vannak a piacon ilyen állampapírok,- írja a Financial Times.

Sőt, ez az érték tegnap óta is jelentősen növekedhetett, mivel a Bank of England kormányzójának kijelentése miatt, amely szerint a Brexit miatt elképzelhető egy kamatcsökkentés, már vannak olyan brit államkötvények is, amelyek csatlakoztak a negatív hozamú elit klubhoz.

Persze a magas számok ellenére ezen papírok többségén egyelőre nem buknak a befektetők, hiszen ezek az adatok az összes kibocsátott mennyiségre vonatkoznak. A piaci árfolyamok, amelyekkel a piaci hozamszintet mérik, ennél jóval kisebb mennyiség adásvételéből adódik.

Az újabb növekedés a negatív hozamú kötvények állományában elsősorban a Brexitet követő pánikban a biztonságosabb eszközöket kereső befektetők vásárlásainak köszönhető a lap szerint. Ugyanakkor az elmúlt három napban, amely a kockázatosabb eszközök visszapattanását hozta a piacokon, nem csökkent a kereslet a biztonságosnak hitt kötvények iránt, s árfolyamuk sem esett igazán.

Ben Mandel, a J.P Morgan hitelstratégája szerint ez elsősorban a jegybankok Brexit-re adott reakcióinak köszönhető. A vezető jegybankok ugyanis olyan hangnemet ütöttek meg válaszul a fejleményekre, amely az újabb monetáris lazítások lehetősége felé billentette a mérleget.

Eddig jó lóra tett az, aki nem rettent meg a már év elején is negatív tartományban tartózkodó kamatoktól. A rövidebb lejáratok esetében ugyanis az ilyen papírokon, ha németek voltak 7 százalékos, ha amerikaiak, 5,5 százalékos nyereséget lehetett elérni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!