William Jackson, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető elemzője értékelésében felidézte, hogy a ház korábban a most elért 3,00 százalékos MNB-alapkamaton várta a magyar jegybank monetáris enyhítési ciklusának végét, különös tekintettel arra, hogy ez a Matolcsy György MNB-elnök által a nyáron említett 3,00-3,50 százalékos potenciális kamatminimum-sáv alja.

Jackson szerint azonban a monetáris tanács keddi közleményéből további kamatcsökkentések lehetősége olvasható ki, bár az elemző megjegyezte, hogy a magas devizaadósság korlátot szab az esetleges agresszív enyhítési lépéseknek.

A Capital Economics londoni elemzője közölte, hogy minden tényezőt egybevetve további 0,30 százalékpontnyi kamatcsökkentésre és így 2,70 százalékos MNB-kamatmélypontra számít. Jackson szerint az MNB várhatóan lépésenként 0,10 százalékpontos csökkentésekkel éri el ezt a kamatszintet.

A szakértő a monetáris politika további pályáját meghatározó tényezők között kiemelte, hogy a magyar és a cseh gazdaságban is egyaránt jelentős kapacitástöbbletek mutatkoznak, ami valószínűtlenné teszi mindkét gazdaságban az infláció jelentős gyorsulását még a gazdasági növekedés élénkülése esetén is.

Jackson szerint mindemellett a folyómérleg-deficitek meredek csökkenése - sőt Magyarország esetében a folyó külső egyenleg többletbe fordulása - azt is jelenti, hogy a forint és a cseh korona - például a török lírával ellentétben - valószínűleg "viszonylag jól" átvészeli majd az amerikai szövetségi tartalékbank (Federal Reserve) által folytatott mennyiségi enyhítési program széles körben várt leépítését.

Ezek a tényezők lehetővé teszik a jegybanki kamatok alacsonyan tartását a gazdasági kilábalás élénkítése végett - hangsúlyozta a Capital Economics londoni elemzője.

A 4cast nevű londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői hasonló következtetésekre jutottak a keddi kamatdöntés után. A ház elemzői a monetáris tanácsi közlemény kulcsmondatának nevezték azt, amely szerint bár van még lehetőség kamatcsökkentésre, azonban indokolttá válhat a csökkentések ütemének lassítása.

A cég szakértői ennek alapján a legvalószínűbb folytatásnak azt tartják, hogy a monetáris tanács áttér a lépésenkénti 0,10 százalékpontos kamatcsökkentésekre. A 4cast az MNB alapkamatának mélypontját a 2,60-2,80 százalékos sávban várja, és azzal számol, hogy a magyar jegybank ennek elérése után hosszabb ideig nem módosítja kamatát, ha ezt a piaci kondíciók engedik.

A ház szerint a módosított inflációs és GDP-előrejelzések is összességében támogatják az enyhítésre hajló monetáris politikát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!