Hatalmas áremelkedés zajlott Donald Trump megválasztása óta az amerikai részvénypiacon, eközben az inflációs várakozások felpörgésével az amerikai állampapírok hozama is emelkedésnek indult.

Ez oda vezetett, hogy most már az S&P 500-as index átlagos osztalékhozama alacsonyabb, mint a 10 éves amerikai állampapíroké  - írta összefoglalójában a CNBC.com. A 10 éves amerikai államkötvények hozama 2,5 százalékra emelkedett, míg az S&P 500-as index kosarában szereplő részvények átlagos osztalékhozama 1,99 százalékra csökkent.

Ezzel az elmúlt hét év egyik legfontosabb fundamentális érve veszhetett el, amely a részvényvásárlások mellett szólt, az emelkedés 2009-es megindulása óta ugyanis a részvények osztalékhozama folyamatosan magasabb volt, mint a biztonságosabbnak tekintett kötvényeké.

Ez persze nem kell, hogy elkeserítse az áremelkedésben hívőket. Az optimisták szerint a jelenség csak emlékeztető arra vonatkozóan, hogy a tőzsdei rally érettebb fázisába lépett, s a részvényeknek immár nincs szükségük erre a felhajtóerőre. Ahogy a rally tart, az osztalékhozam és a kötvényhozamok közötti kapcsolat egyre kevésbé fontos, inkább a részvények más mutatók alapján történő értékelésére kell a figyelmet fordítani - mondta a portálnak Scotty George, az Alexander Capital vezető befektetési stratégája.

Az a gondolatmenet mindenesetre már nem működik a részvénypiacon, hogy azért kellene vásárolni, mert nincs jobb helye a pénznek, s az alacsony hozamok miatt bármi mást érdemes venni, mint állampapírt, hiába nem dübörög úgy az amerikai gazdaság, mint az elvárható lenne.

A választások óta a befektetők ugyanis az alacsony kamatok és az olcsó pénz által meghatározott környezet helyett a várhatóan növekvő fiskális stimulusra, a csökkenő adókra kezdtek koncentrálni. Ráadásul úgy tűnik, az amerikai cégeknél véget ért a hosszú negyedévek óta tartó profitrecessziós időszak is. A várakozások szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek a negyedik negyedévben már átlagosan 3 százalékos nyereség és 5 százalékos árbevétel növekedésről adhatnak számot. Ha ez bejön, akkor ez lesz az amerikai cégeknél a legnagyopbb mértékű profitugrás 2012 első negyedéve óta a FactSet adatai szerint.

A gazdaság várhatóan gyorsul. A piacon ezt jelzi, hogy az ebből profitáló szektorok vették át a vezetést. Bár rövid távon elég túlfeszítetté vált már a piac, ezért egy korrekció rövid távon nem elképzelhetetlen, azonban a dolgok ennek ellenére jól néznek ki - mondta Ryan Detrick, az LPL Financial szenior piaci stratégája a CNBC-nek.

A hozamok közötti kapcsolat megváltozása mást is magával hozhat. A jelek szerint ugyanis megindult a "Nagy rotáció", azaz az eddig kötvényekben parkoló befektetések egy része elkezdett a részvénypiacra áramlani.

Novemberben rekordmértékű tőkebeáramlást mértek az amerikai, részvényekbe fektető tőzsdén jegyzett alapokba. Ezekben a konstrukciókba a hónap folyamán összesen 49 milliárd dollárnyi friss pénz érkezett. A legnagyobb nyertes az SPDR S&P 500-as alap volt, 15 milliárd dollárnyi friss pénzzel, míg a Financial Select Sector SPDR 5,8 milliárd dollárnyi új pénzt könyvelhetett el. A kötvénypiacon csak a részvények teljesítményét rendszerint lekövető bóvlikötvényekbe fektető alapok jártak jól.

Eközben nem csak a kötvénypiacról, de a menedékként kezelt arany piacáról is megy kifelé a pénz. A két legnagyobb aranyba fektető ETF-ből összesen 5 milliárd dollárnyi tőke távozott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!