A Keler-csoport a magyarországi energia- és tőkepiacon a belföldi szereplőknek teljes körű szolgáltatást nyújt, a csoport közreműködésével lebonyolított tőkepiaci ügyletek napi értéke megközelíti az 1000 milliárd forintot, az energia-piacon pedig 2,3 milliárd forintot ér el. A szolgáltatásokból származó bevétele 2016-ban 5,415 milliárd forintra emelkedett, 5,53 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, adózás előtti nyeresége pedig 1,860 milliárd forintot tett ki, a 2015. évi 2,3 milliárd forint után.

A Keler arra törekszik, hogy lokális szolgáltatóból nemzetközi szereplővé lépjen elő, hogy az értéktári és elszámolási költségeket a piaci szereplők számára optimálissá tegye. Ezért a csoport fejlesztései is elsősorban a piaci működés egységesítése és ezzel párhuzamosan a költségek racionalizálása irányába mutatnak. Példaként az utóbbi évek egyik fontos lépéseként említette a vezérigazgató, hogy olyan folyamatot és rendszert vezettek be, amely a korábbinál hatékonyabban és gyorsabban tudja kezelni a befektetési jegyek adásvételéhez kapcsolódó műveleteket.

Elmondta: a Keler a piacon a bankok és brókercégek értékpapírszámláit vezeti, feladata az is, hogy a bankok közötti pénzátutalásokat lebonyolító pénzklíring rendszerben az átutalások mögötti fedezetet, a biztosítékokat is kezelje. A Magyar Nemzeti Banknál a bankoknak hitelkeretük van, amelyek felső határárig engedi a jegybank a pénzátutalást az adott pénzintézetnek. A hitelkeret mögötti biztosítékokat értékpapírokban zárolják a Keler-nél - ismertette.

A Keler olyan infrastruktúrát szeretne működtetni, amely segíti a tőkepiaci vállalkozások minél automatizáltabb működését és elérést biztosít számukra az európai szintű értékpapír-elszámolási rendszerekhez, valamint megoldást nyújt a magyar és nemzetközi szabályozó intézmények számára történő kötelező adatszolgáltatáshoz.

A Keler 1993-ban jött létre a Budapesti Értéktőzsde és a Budapesti Árutőzsde 25-25 százalékos, valamint a Magyar Nemzet Bank 50 százalékos tulajdonában. A Kelernél őrizték a fizikailag kinyomtatott értékpapírokat és végezték a tőzsdei- és a tőzsdén kívüli, úgynevezett OTC értékpapír ügyletek elszámolását. 2004-ben a Keler szakosított hitelintézetté vált, majd 2009-ben az értéktári és elszámolóházi tevékenység szétválasztásával kialakult a jelenlegi Keler-csoport.

A vezérigazgató ismertette: a 2000-es években többször is tulajdonos-váltás zajlott le a Kelernél, mára az MNB 53 százalékban, a BÉT 47 százalékban tulajdonosa a Kelernek, a közvetlen és közvetett arányok alapján az MNB közel 90 százalékos tulajdonos.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!