Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy euróért 269 forintot kértek délután 4 óra után a devizapiacon, szemben a hétfő délutáni, valamivel 268 forint alatti szinttel. A forint délelőtt gyengült, később valamit visszaszerzett elveszített erejéből; nap közben 268,10 és 269,90 forint között változott az euró forintjegyzése. Ezzel együtt a magyar deviza viszonylag jól tartja magát, egyelőre nem tudunk a 270 forintos euróárfolyam fölé kerülni. A frank jegyzése azonban kedden ismét 227 forint fölé került, igaz, délután 226 forint alá süllyedt az árfolyam. Ugyanekkor egy dollár 187,30 forintot ért.

A héten egyértelműen a Görögországgal kapcsolatos hírek mozgatják a piacot; alapvetően meghatározó szerepe lesz a legújabb megszorítócsomagról szóló, szerdai athéni parlamenti szavazásnak - mondta el Bámli Károly, a Commerzbank treasury üzletkötője.

A balkáni államból származó híradások egyre súlyosabb helyzetet mutatnak, a tüntetések intenzitása fokozódik, a rendőrök könnygázzal igyekeznek megfékezni a protestálókat, és a tömegközlekedés bizonyos szakaszait leszámítva gyakorlatilag lebénult az ország.

A szerdai szavazás eredménye jelentősen befolyásolhatja majd a további fejleményeket - addig marad a bizonytalanság. Minden esetre nem kecsegtet elsöprő sikerrel, hogy a hírek szerint korántsincs egyetértés a görög kormány és ellenzék között a megszorításokat illetően, sőt, még a kormánypárti frakció sem egységes a kérdés megítélésében.

A következő napokban a magyar deviza árfolyamát elsősorban továbbra is az euró dollár- és frankjegyzésének változása befolyásolhatja majd. Amennyiben a szavazás nem hoz majd sikert, az jelentősebb kockázatkerülési hullámot indíthat az üzletkötő szerint, az euró jegyzését 270 forint fölötti szintekre taszítva, és a frank forintárfolyamát is tovább emelve. Amennyiben az athéni voksoláson átmegy a kiadáscsökkentő intézkedések tervét tartalmazó csomag, akkor a forint erősödhet az euróval és a frankkal szemben - utóbbinál 220 forint alatti szintekre süllyedhet a jegyzés. (Egyébként az üzletkötő szerint nem valószínű, hogy a svájci jegybank (SNB) interveniálna a frank gyengítése érdekében.) Minden esetre, a normál kerékvágásba valószínűleg csak a megszorítások elfogadása után térhet vissza a devizapiac.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!