A JPMorgan elemzői 10 évvel a Lehman Brothers összeomlása után egy olyan modellel álltak elő, amely a következő gazdasági és pénzügyi válság időpontját és mélységét hivatott előre jelezni - tudósít a Bloomberg. A jó hír az, hogy az valamivel kevésbé lesz fájdalmas az előrejelzés alapján, mint a 2008-2009-es volt, ugyanakkor a helyzetet súlyosbíthatja, hogy sokkal alacsonyabb a piacokon a likviditás 2008 óta.

A nagybank elemzőinek modellje figyelembe veszi a válságig eltelt időszak fellendülésének hosszát, a következő recesszió várható hosszát, a gazdasági szereplők eladósodottságát, az eszközárakat és a pénzügyi termékek deregulációjának mértékét a válság kirobbanása előtt. Egy átlagos hosszúságú recesszióval számolva az elemzők szerint a különböző eszközosztályok eltérő mértékben értékelődhetnek le a válság során.

Az amerikai részvénypiac esése viszonylag moderált maradhat, nagyjából 20 százalékosra teszik ennek mértékét. Az S&P 500-as index esetében ez a mostani értékkel számolva 2300 pont körüli mélypontot jelentene, ezen a szinten tavaly februárban járt a vezető index.

Minden zuhanhat

Eközben az amerikai vállalati kötvények hozamfelára 1,15 százalékponttal emelkedhetne a jelenlegi szintekhez képest. Jóval nagyobbat, mintegy 35 százalékot zuhannának az energiaárak a válság során. Ez például a WTI olaj mostani, hordónkénti 68 dolláros árfolyamával számolva 44 dolláros olajárat feltételez a mélyponton, az alapvető fémek árfolyamában 29 százalékos zuhanást jelez a modell.

A jelek szerint a fejlett piacok viszonylag szerényebb veszteségekkel megúszhatnák a zuhanást, hiszen a 2007-2009-es medvepiacon az S&P 500-as index például értékének több, mint felét elvesztette. Ugyanakkor a feltörekvő piacok, amely csoportba Magyarországot is sorolják, már jóval durvább következményekre számíthatna.

A feltörekvő piaci részvények korábbi csúcsokhoz képest 48 százalékot zuhannának a JPMorgan szakértői szerint. Egy ekkora esés a vezető feltörekvő piaci részvényeket tömörítő MSCI Emerging Markets Indexében például azt jelentené, hogy a mutató az év elején elért, 1278 pontos csúcsáról egészen 650 pontig zuhanna, jelenleg 1030 pont közelében jár. A BUX indexnél a januári csúcshoz képest egy ekkora lejtmenet azt eredményezné, hogy értéke 21 600 pontig csökkenne a mostani, valamivel 36 ezer pont feletti szintről.

A feltörekvő piaci devizák esetében átlagosan 14,4 százalékos lenne a leértékelődés mértéke. Egy ilyen mértékű leértékelődés a forint árfolyamát az euróval szemben a mostani, 323 feletti szintekről például 370 forintra lökné.

Talán annyira nem lesz durva

Az elemzés készítői is felhívják a figyelmet, hogy az előrejelzésükben szereplő leértékelődések sokkal kisebbek annál, mint amit a 2007-2009-es válság idején tapasztalhattunk, ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az alacsonyabb likviditás súlyosbíthatja a helyzetet. Ráadásul szerintük az, hogy a különböző befektetési portfóliók egyre nagyobb hányada került az aktív menedzsment alól a passzív befektetési formák közé - index-alapok, tőzsdén jegyzett alapok és kvantitatív stratégiák által kezelt alapok - azzal a veszéllyel járhatnak, hogy a piac működésében zavarok léphetnek fel. Szerintük ez a folyamat csökkenti a piacnak azon képességét, hogy magához térjen a nagyobb sokkokból.

A passzív vagyonkezelés terjedése ugyanis arra az eredményre vezet, hogy sokkal kisebb összegek állnak a rendelkezésre ahhoz, hogy egy-egy áresés során olcsóvá váló eszköz piacán keresletet generáljanak. A következő lejtmenet során a bank elemzői szerint kritikus fontosságú lesz az, hogy milyen sokáig tart majd. Minél hosszabb lesz, értelemszerűen, annál nagyobb rombolást végez majd az eszközárakban - írják a készítők.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!