Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ebbe beleértendő az a mennyiség is, amelyet - az előző évek gyakorlatának megfelelően - a Gazprom a sajátjaként tárol Magyarországon, hogy a megugró téli kereslet idején a felhasználókat földrajzilag közelebbről szolgálhassa ki - írta a napilap.

A Gazprom magyarországi gáztárolásáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is egyeztetett Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával még szeptember 17-én, az orosz társaság közleménye szerint. Ám az akkori fő hír nem ez, hanem az volt, hogy megállapodtak 4,3 milliárd köbméter orosz gáz jövő évi importjáról. Ez a mennyiség jócskán elmarad a múlt évi hétmilliárd köbmétertől, viszont a lakosság ellátására épp elég, és még marad is.

Mivel a magyar háztartások 2016-ban az egyetemes szolgáltatásban 3,45 milliárd köbméter gázt vételeztek, az egyetemes szolgáltatás pedig összesen 3,87 milliárdot.

A 4,3 milliárd köbméter ahhoz is megfelel, hogy jó legyen a magyar fél pozíciója, amikor az érintett vállalatok a 2019-es behozatal kereskedelmi megállapodásáról tárgyalnak. (Ha ugyanis az eladó nagyobb mennyiségben gondolkodik, a vevő jobb feltételeket kérhet.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!