Csúnya zuhanásba torkollt tegnap a Netflix-részvények idei csodálatos szárnyalása, miután a társaság a várakozásoknál gyengébb eredményekről és az előfizetők számának vártnál jóval lassabb emelkedéséről tett közzé adatokat második negyedéves gyorsjelentésében. A jelentés közzététele után a társaság részvényeinek árfolyama a zárás utáni kereskedésben mintegy 14 százalékot zuhant.

Áprilisban a cég még azt ígérte, a második negyedévben előfizetőinek száma a második negyedévben 6,2 millió fővel bővülhet, ehhez képest a most publikált 5,2 millió fő hatalmas csalódást jelent. Az új előfizetőkből 4,42 millió külföldi, míg 670 ezer amerikai volt.

A Netflix az április-júniusi időszakban összesen 385 millió dollárnyi profitot termelt, ez 85 centnek felel meg részvényenként, az elemzői előrejelzések átlaga a FactSet adatai szerint 79 cent volt - írja összefoglalójában a Marketwatch.

A részvényeseknek címzett nyílt levelében a cég vezetése úgy értékelte, erős, de nem eget rengetően jó negyedéven vannak túl. Elismerték, hogy az előfizetői létszám ugyan nem a vártnak megfelelően bővült, de szerintük egyszerűen a korábbi becsléseik voltak túlzottan optimisták. Reed Hastings vezérigazgató szerint egyszer már 2016-ban átéltek egy hasonló helyzetet, de utána megfelelően teljesítettek. Az akkori elmaradásnak azóta sem találták meg az ésszerű magyarázatát, szerintük ez az üzletág egyszerűen ilyen.

A befektetők számára a kérdés most az, hogy egyszeri botlásról van-e szó, vagy valami hosszabb távú negatív folyamat első jele-e a mostani fiaskó. Az egyik megkérdezett elemző szerint az ilyen nagy növekedési potenciálú cégek, mint a Netflix, az Amazon vagy az Apple időnként egy-két negyedévig beleszaladnak olyan időszakokba, amikor nem a tervek szerint alakulnak a számaik. Ilyenkor a részvénypiaci reakciók is hevesek tudnak lenni az árazás feszítettsége miatt.

A Netflix gyengélkedése egyelőre még nem ragadt rá a technológiai szektor egészére, igaz, a vezető technológiai papírok zárás utáni kereskedését enyhén negatívan érintették a hírek. A Netflix és a hozzá hasonló vállalatok részvényeinek áralakulását viszont sokan döntő fontosságúnak ítélik. Ennek oka, hogy az elmúlt évek tőzsdei áremelkedését ezek az úgynevezett FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) részvények vezették, és a felmérések szerint ezekben a papírokban van jelenleg a legtöbb befektetőnek vételi pozíciója (illetve a kínai megfelelőikben, a BAT-részvényekben, BAidu, Alibaba és Tencent).

A Netflix menetelése
Kép: stooq.com

A Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felmérése szerint már február óta úgy vélik a befektetők, hogy ez a pozíció a leginkább zsúfolt a piacon, azaz a legtöbben itt állnak egy irányban. Ez azért érdekes, mert megmutatja, hogy éppen miben hisz nagyon a piaci szereplők többsége, de az ilyen termékeknél szokott nagyon éles váltás bekövetkezni, ha valamiért fordul a széljárás. Tavaly decemberben például a bitcoin árának zuhanása előtt a bitcoin vételét tartották ilyen pozíciónak a szereplő. Januárban, közvetlenül a hó végi tőzsdei zuhanás és a volatilitás megugrása előtt pedig a felmérés szerint a volatilitás shortolását látták ilyennek.

Azt, hogy mekkorára növekedett ezen cégek súlya az amerikai részvénypiacon, jól mutatja, hogy a tegnap esti 14 százalékos áreséssel 20 milliárd dollárral csökkent a Netflix piaci értéke (a magyar éves GDP kb. 15 százaléka). A FAANG részvények összes piaci kapitalizációja a Financial Times számításai szerint június végén 3,35 ezer milliárd dollár volt. Ez több, mint például a brit FTSE 100-as, a hongkongi Hang Seng index vagy a párizsi CAC-40-es index piaci kapitalizációja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!