A jelek szerint a komoly tőzsdei korrekció elhozta a vezető internetes cégek részvényeinek népszerűségvesztését is, legalábbis erre enged következtetni a Bank of America Merrill Lynch friss felmérése. A megkérdezett 243, összesen 694 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő többsége most már az amerikai dollárra nyitott longokat tartja a leginkább túlzsúfolt pozíciónak a piacon, s nem a FAANG és BAT részvények vásárlását.

A FAANG+BAT (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google azaz Alphabet, illetve Baidu, Alibaba és Tencent) vétel idén február óta megszakítás nélkül vezette a felmérésben a legnépszerűbb pozíciók rangsorát. Meg kell persze jegyezni, hogy a kérdés nem arra vonatkozott, hogy vajon az adott alapkezelő mennyit tart ezekből a részvényekből portfóliójában, hanem arra, hogy a piacon melyik a leginkább kedvelt pozíció.

A kereskedelmi háború mint téma azonban letaszíthatatlannak tűnik egy másik ranglista éléről. Március óta egy hónap kivételével minden alkalommal ezt tartották a befektetők a világ tőkepiacait fenyegető legnagyobb kockázatnak. A Bank of America Merrill Lynch elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy az ezzel kapcsolatos félelmek annak ellenére nem enyhültek az alapkezelők körében, hogy a G20-as találkozón elvileg ezzel kapcsolatban valamiféle megállapodás-féle született a szereplők között.

Nincs már akkora borúlátás

Valamelyest enyhültek november óta a globális gazdaságot érintő recessziós félelmek. A megkérdezettek nettó 9 százaléka várja azt, hogy 2019-ben a világgazdaság teljesítménye visszaeshet, novemberben még 11 százalék volt ez az érték. Jelentősen megnőtt viszont azok aránya időközben, akik a vállalati profitok visszaesésével és a növekedési ütem lassulásával számolnak. Szembeötlően estek a globális inflációs várakozások eközben, már csak nettó 37 százalék várja azt, hogy a következő 12 hónap során emelkedni fog a globális fogyasztói árindex. Áprilisban még nettó 82 százalékos volt ez az arány.

Az amerikai és a globális tőzsdék áresése után a felmérés eredményei alapján a befektetési bank elemzői úgy vélik, hogy a befektetői hangulatban már közel lehet az a pont, ahol pozitív fordulat következhet be a korrekcióban, azonban még nem olyan mértékű a pesszimizmus, hogy ezt biztosra lehessen venni.

Ráadásul az előző hónapok felmérései arról tanúskodtak, hogy az áresést vásárlásra használták ki a befektetők és a portfóliókban található készpénz egy részéből részvényeket és egyébb befektetési eszközöket vásároltak. Most viszont alig változott egy hónap leforgása alatt a készpénz aránya, márpedig a pozitív fordulat általában drasztikusan megugró készpénz arány mellett szokott bekövetkezni (ez most 4,8 százalékos, összhangban az elmúlt évek átlagával). A helyzetből a BofA elemzői azt a következtetést vonták le, hogy ha egy kicsit is enyhébb hangvételt hoz a Fed e heti ülése, akkor komoly megpattanás várható a részvénypiacokon.

Amerika túlságosan elhúzott

A profi befektetők eközben a jelek szerint egyre inkább hisznek a sztoriban, hogy eljött a konvergencia ideje. Ez azt jelenti, hogy a szeptember végéig kiválóan teljesítő amerikai tőzsdék és a nagyot eső feltörekvő piaci részvények közötti különbség jelentősen csökkenni fog. Az amerikai részvényeket túlsúlyozó befektetők aránya nettó 6 százalékra esett, ez 8 százalékpontos csökkenés egy hónap alatt. Ugyanennyit esett a mutató az európai részvényeknél, ezzel a kontinens az elmúlt két évben először esett át a nettó alulsúlyozott oldalra.

A feltörekvő piaci részvényeket túlsúlyozók aránya viszont nettó 18 százalékra emelkedett, s ezzel ez a régió (ahová a magyar részvények is tartoznak) lett a legkedveltebb célpont a globális befektetők körében. A részvényeket felülsúlyozók aránya azonban kétéves mélypontra esett. A brexittől való félelem jelentősen megmutatkozik a brit tőzsde megítélésén is. A brit részvényeket nettó 39 százalék súlyozza alul, ez a felmérés történetében a második legrosszabb érték a szigetország esetében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!