Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az éves árbevétel is a várakozások felett nőtt: 7,6 százalékkal 657,1 milliárd forintra, míg a menedzsment célkitűzése 630 milliárd forint volt 2018-ra.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a cég folytatódó tevékenységből származó adózott nyeresége éves összevetésben 40,2 százalékkal, 7,2 milliárd forintra emelkedett 2018 utolsó negyedévében. Tavaly egész évben az adózott eredmény 16,1 százalékkal 46,7 milliárd forintra nőtt.

A idei évre a Telekom árbevételének kismértékű csökkenésére számít, az EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti) eredményében pedig 1-2 százalékos emelkedést vár. A 2019-es év eredménye után az előrejelzése szerint 27 forint osztalékot tervez fizetni az előző évi 25 forint után.

A jelentés szerint az árbevétel tavalyi növekedése továbbra is elsősorban a rendszerintegrációs és információtechnológiai (RI/IT) bevételek erőteljes emelkedésének, valamint a magasabb készülék-értékesítések és mobiladat-használat eredménye. Az RI/IT bevételek 2018-ban 22,4 százalékkal nőttek. A növekedést továbbra is a közszféra számára teljesített megrendelések eredményezték, míg az azonnali fizetési megoldások szállítása a banki szektorban szintén hozzájárult a magyarországi növekedéshez 2018 negyedik negyedévében - írták.

A Telekom EBITDA eredménye 9,4 százalékkal, 46,2 milliárd forintra nőtt 2018 negyedik negyedévében, ami a magasabb bruttó fedezet és a növekvő magyarországi egyéb működési bevételek együttes hatásának eredménye, melyek teljes mértékben ellensúlyozták a macedóniai EBITDA-csökkenést. Az éves EBITDA 3,8 százalékkal 192,8 milliárd forintra emelkedett, miután a bruttó fedezet és a közvetett költségek egyaránt javultak.

A nettó adósságráta (a nettó adósság összes tőkére vetített aránya) 30,7 százalékra csökkent az előző évi 34,8 százalékról.

A jelentés idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki elmondta: 2018-ban a cég ismét jó teljesítményt ért el, túlteljesítették az előirányzatot mind a bevételben, mind az EBITDA-ban. Az éves szabad cash-flow célt is túlteljesítették, mivel 68 milliárd forinttal zárták az évet, ami elsősorban a magasabb EBITDA-nak, illetve a csökkenő akvizíciós költségeknek és az ingatlanértékesítésből származó egyszeri bevételek eredménye. A CAPEX költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) 91,8 milliárd forintot ért el tavaly. Ezt idén a 2018-ashoz hasonló szinten tervezik tartani összhangban a vezetékes hálózatuk folyamatos fejlesztésével, amely magába foglalja az optikai hálózatbővítési program felgyorsítását. A vezérigazgató a jövedelmezőségben tapasztalt trendforduló miatt arra számít, hogy a szabad cash-flow a spektrum licencdíjak nélkül 5 százalékkal nőhet.

A Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír szerdai záró ára 472 forint volt, az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 387 forint, a legmagasabb 476,5 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!