Az elmúlt időszakban olyan nagy a nyugalom a piacokon, hogy már a Fed várható kamatemelése sem tud igazán nagy megrázkódtatásokat okozni. Az ilyen periódusoknak a történelmi tapasztalatok alapján csak egy háború kirobbanása, vagy recesszió tudott csak véget vetni - vélik a Goldman Sachs elemzői a Bloomberg tudósítása szerint.

A befektetési bank szakértői 1928 óta 14 hasonlóan hosszú, alacsony volatilitással (árfolyam-ingadozással) időszak jellemzőit vizsgálták meg az amerikai tőzsdéken. Megállapításuk szerint az ilyen időszakok, mint amit most is tapasztalunk, jellemzően két évig tartottak. Az S&P 500-as index várható volatilitását az opciós árazásokból számoló VIX index értéke ezekben a periódusokban 10, vagy az alatti értékeket vett fel, s csak néhány, nagyon rövid ideig tartó megugrást lehetett benne tapasztalni.

A múlt héten ugyan tapasztalható volt egy ilyen kisebb megugrás a volatilitásban, azonban a Goldman elemzői szerint azonban nem várható, hogy ez tartós legyen, hacsak nem körvonalazódik egy recesszió kialakulásának veszélye, vagy nem történik valamilyen váratlan kedvezőtlen geopolitikai esemény, amely lehet egy háború kirobbanása, vagy terrortámadás.

A volatilitás megugrását nehéz előre jelezni, mivel az vagy egy váratlan geopolitikai esemény nyomán következik be, vagy pedig egy kedvezőtlen gazdasági, esetleg pénzügyi sokkot követően. A recessziók és a gazdasági ciklus lassulása általában a volatilitás növekedését szokta eredményezni - írják a befektetési bank szakértői.

Ők úgy vélik, jelenleg 25 százalékos valószínűsége annak, hogy recesszió alakuljon ki az amerikai gazdaságban a következő két év során. Az alacsony volatilitás kialakulása nem teljesen szokatlan a tőzsdék történetében, jellemzően olyan környezet kedvez neki, ahol kedvező a makrogazdasági háttér, erős növekedési adatok párosulnak alacsony kamatkörnyezettel és visszafogott inflációs várakozásokkal (az ilyen környezetet szokták "Goldilock" gazdaságnak hívni). Január óta pedig ilyen a helyzet, a részvények új csúcsokra emelkednek, a globális gazdaság erősen növekszik, s a kötvényhozamok is csökkenő tendenciát mutatnak - teszik hozzá.

A Goldman elemzői most három hónapos időtávon semleges megközelítést javasolnak a részvények irányában, innen már ugyanis szerintük alacsony a várható hozam, ugyanakkor megvan a lehetősége egy kisebb korrekciónak. Egyéves időtávon azonban felülsúlyoznák a részvényeket. A kötvényeket eközben  mindkét időtávon alulsúlyoznák a portfóliókban. A volatilitás további csökkenésére játszó pozíciót már nem tartanak érdemesnek felvenni, de ellenkező irányút sem. Ez utóbbit azzal indokolták, hogy nehéz megmondani, mikor ugrik meg a volatilitás, viszont az ilyen pozícók tartása eközben költséges.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!